Skip to main content

Nieuwe kleding collecties verschijnen een kwartaal, en soms zelfs een halfjaar voordat het nieuwe seizoen begint, al in de winkels. Het is nu zomer 2024, en ik krijg al meldingen van de nieuwe herfst / winter collecties. Wat doen modemerken zichzelf aan? Want iedereen weet inmiddels… om de haverklap is het sale seizoen, en consumenten weten dit, en wachten erop. Althans, dat is mijn aanname. En: dat is wat ik doe. Tegelijkertijd is de sale periode een gevaarlijke, want door de verlaagde prijzen kun je sneller denken ‘ach, ik doe het!’ terwijl het item misschien helemaal geen dikke vette 10 is. Hoe shop je dan in de sale, hoe sla je je slag, en wanneer shop je niet in de sale? In dit artikel deel ik hoe shop je in de sale. Gaat je geld besparen, én helpen een fijne garderobe op te bouwen.

In dit artikel ‘hoe shop je in de sale?’:

  1. Staan we stil bij onze shop-mindset. Is it a thing? It is.
  2. We doen een oefening, het voorbereidende werk.
  3. We gaan sales-waardige items bespreken, zoals jassen, basics en statement items.
  4. We behandelen wanneer je niet in de sale moet shoppen.
  5. Tot slot deel ik mijn favoriete merken waar een kijkje in de sales-keuken het altijd waard is.

Mindset

Ik geloof erg in duurzame items aanschaffen, die je helemaal te gek vindt, en die je veelvuldig wilt dragen, en keer op keer als je ze draagt denkt ‘f*ck yeah, look at me.’ Duurzame items, zijn vaak ook dure items. Geen H&M, Zara en Shein. En ook geen sale. Nouja, af en toe dan. Ik heb gemerkt aan mezelf dat wanneer ik investeer in een item, ik er enorm zuinig op ben. Mijn mooie Gucci tas gaat elke keer na het dragen in de stofzak, wanneer ik heb gepoetst heb. Mijn mooie Patrizia Pepe jasje dat ik kocht op mijn 24e, voor toen een gigantisch bedrag van € 400,-, heb en draag ik nog steeds met enorm veel plezier. Mijn mooie Max Mara camel coat, gaat al ruim 10 jaar mee en breng ik regelmatig naar de kledingmaker om de voering en de knopen goed te houden. Mijn MiuMiu pumps gaan regelmatig naar de schoenmaken, ik poets ze en stop ik tijdens het niet-dragen in hun doos.

Ik ben enorm zuinig op mijn dure kleding. En mijn splurges gaan minimaal 10 jaar of langer mee. Dat noem ik duurzaam.

Ik ga anders om met dure items. Ben er zuiniger op. Waardeer ze meer. In tegenstelling tot een H&M frommel die ik misschien na 2 keer dragen onderin de kast prop en twee jaar later weggooi. Zonde, op vele manieren.

Dus mijn eerste tip is om niet in de sale te gaan shoppen, enkel vanwege het shoppen.

Sla toe in de sale als een item dat je al langer op het oog hebt en wat een geweldige aanvulling zou zijn in jouw capsule wardrobe, afgeprijsd is. Voorkom de ‘ah, wat een goedkope prijs’, aankopen.

Oefening

Voordat je in de sale gaat shoppen, zorg dat je duidelijk hebt wat jouw persoonlijke stijl is, en welke items ontbreken aan jouw garderobe. Als je al 4 winterjassen hebt, dan is dat niet het item waar je je op wilt focussen. Ontbreken er goede basics zoals een blouse, schoenen of een mooie tas? Of zou je je garderobe willen aanvullen met een paar statement items? Doe eerst onderzoek, schrijf je items op en wees alert als je iets ziet wat bij je zou passen. Tip: ik heb altijd een lijstje op mijn telefoon, in mijn notities, met items die ik wens. Daarnaast heb ik mijn persoonlijke stijlmapje op mijn telefoon. Als ik ergens ben, of op het punt sta een aankoop te doen, dan check ik deze lijst en deze map. Past dit bij mij en mijn stijl? Heb ik dit nodig?

Sale waardige items

Sommige items zijn het waard om in de sale te kopen. Denk aan: winterjassen in de zomersale, of bikini’s in de wintersale. Retailers willen van hun oude collecties af, want de nieuwe collecties komen eraan. Wat een bullshit eigenlijk. De fashion industrie heeft marketing uitgevonden, lijkt wel. Met elkaar steeds nieuwe trends bedenken, om de koopcycli in stand te houden. Maar jij bent slimmer dan dat.

Oh, voordat je weet welke duurzame items het kopen waard zijn, bepaal dan eerst even wat jouw stijl is, dat maakt het een stuk makkelijker. Lees dit artikel om je eigen stijl te ontdekken.

Jassen dus. Maar ook: tijdloze schoenen. Of een tas. Dit zijn mijn favo categorieën om te bewaren voor de sale momenten.

Jassen

Een mooie wollen mantel van Max Mara. Dat is mijn duurzame jas keuze. Hieronder degene die ik al langer dan 10 jaar draag, en die nog steeds mooi is. Hier vind ik een hele selectie Max Mara jassen in sale, bij MyTheresa.com.

Of een suède leren trenchcoat, die ik al een tijdje zocht en vond op Vinted, voor slechts € 120,- (nieuwprijs van deze jas was een nulletje meer). Geen sale, maar wederom de tip: geef Vinted een kans.

suede trenchcoats

Pantalons en blazer

De basics. De heavy lifters in elke garderobe. Mijn go-to merk voor pantalons is Vince. En als je geduld hebt, kun je altijd een mooie scoren met 50%. Dit is mijn favoriet die ik keer op keer draag. De kwaliteit is top, de pasvorm helemaal Hollands (smalle taille, ronde billen) en hij blijft mooi, ook na veelvuldig dragen.

Ook ben ik fan van Filippa K voor pantalons en blazers. Mooie snit, super kwaliteit. Ik heb een blouse van Filippa K die ik kocht in 2014, en nog steeds draag. Waar voor je geld dus.

Qua blazers: ik ben er dol op, en heb vele soorten. Een zwarte wollen van Isabel Marant, een blauwe, zakelijke van Herman, een knalgele van Stelle McCartney en een groene linnen van LouLou Studio. I love them all. En ik heb ze stuk voor stuk in de sale gekocht. Ontdek jouw go-to jasje, en scoor er eentje met korting. Tip: ook op Vinted vind je prachtige blazers!

Dit is mijn Herman blazer. Geweldig cool merk. Check ze hier op Instagram.

Statement items

Soms hebt je een feestje; een borrel; een netwerk event op een andere bijzondere gelegenheid waarvoor je enkele statement items in je kast wilt hebben. Denk aan een jurk of een top, of een bijzondere tas. Dit zijn typische items die je maar af en toe gebruikt, de volle mep ervoor betalen is dus zonde.

Deze statement top van Isabel Marant vind ik te gek!

Isabel marant sale top

Deze jumpsuit van Vanilia, yes voor op de werkvloer!

Sieraden, met name fashion sieraden, zoals grote opvallende oorbellen, kettingen of armbanden. Ik houd ervan om mijn outfits een beetje spice te geven met sieraden. Ik investeer in sieraden waarvan ik weet dat ik die over 30 jaar nog draag, zoals mijn Cartier ringen. Grapje, laat ik niet doen alsof ik hierin investeer, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vooral mijn man investeert in sieraden voor mij. Voorlopig dan! Want ik heb al enkele tijdloze items op het oog die ik dolgraag zou kopen, nu nog even wachten totdat ik mijn ‘goal’ behaal om dat te kunnen doen (is gelieerd aan werk succes met Elfin). Hoe dan ook, de spicy ones, die koop ik graag in de sale. Zoals deze oorbellen.

Wanneer shop je NIET in de sale?

Er zijn momenten om niet tijdens sale te shoppen, maar gewoon de volle mep te betalen. Bijvoorbeeld als je een item op het oog hebt, wat een absolute stunner gaat zijn in jouw garderobe, of een item dat nooit in de verkoop gaat. Veel designer merken, zoals Gucci, Chanel, Yves Saint Laurent, hebben geen sale op hun classics. Tip: voor gelegenheidskleding kun je ook eens kijken bij initiatieven zoals The Collectives om kleding te huren. Beide outfits hieronder heb ik daar gehuurd.

Favoriete sales merken: waar te shoppen?

Waar te shoppen in sale is heel persoonlijk. Online retailers zoals MyTheresa heeft goede sale, net zoals Net-a-Porter. En denk aan de Nederlandse partij perfectlybasics.nl. Ook shops van de merken zelf, zoals Filippa K, Toteme, Vanilia, Isabel Marant: goed in de gaten houden, ze hebben goede sale rondes. Er is ook een designer shop waar het altijd sale is, dat is bij The Outnet. Ik kijk hier ook regelmatig rond.

Mijn wishlist voor sale spring summer ’24

Mijn garderobe heeft momenteel weinig nodig, maar ik heb enkele wishes:

  • Een katoenen zomer trui. Ik heb deze op het oog.
  • Vorig jaar kocht ik zomer sandalen van Aeyde, ik ben erg blij met de kwaliteit en pasvorm van dit merk. Ik zou graag nog een paar sandalen willen, en wel deze.
  • Een zomerse tas. Ik heb veel donkere tassen, perfect voor winter. Maar in de zomer wil ik wat lichters. Ik ben dol op dit merk en deze tas, ze gaan de tas pas maken zodra je hem hebt besteld. Ik vrees echter dat er hier geen sale gaat komen…
  • Qua tas: ik vind deze ook erg fraai. Sowieso een mooi merk met tijdloze items.

Ga jij items die je al langer op het oog hebt kopen? Laat het me weten, ik geniet graag mee met je fijne aankoop!

X Puck

Geef een reactie