Skip to main content

Stijl overstijgt trends. Je stijl ontdekken, hierin zelfvertrouwen opbouwen, scheelt je vele miskopen en onnodige aankopen die met kaartjes en al in de kast verdwijnen. Een pleidooi voor stijl.

Van die grote, dikke, wat stugge wollen truien droeg ze. Het liefst van haar vader. Wit, met een dikke grove kol. Eronder een strakke, cropped jeans of pantalon. Vaak nog de bergschoenen aan, want ze kwam net van stal waar ze bij de paarden was geweest. Zo herinner ik mijn moeder het liefste. Weinig make-up, rode blosjes van de buitenlucht en haar lange haar opgestoken. Een beetje warrig, maar zo stijlvol. Dan was ze op haar mooist. Dit was mama haar stijl. Zelfverzekerd droeg ze deze outfits. Ze straalde. Kon haar het schelen dat er paardenpoep aan die schoenen kleefde, of dat die wollen trui veel te groot en mannelijk was. Ze voelde zich er super goed in.

Hier een foto van mijn moeder, niet in haar signature outfit, maar wel een hele coole look. Jeans, witte zijden blouse, een broche, en haar baby (ik) op schoot. Deze foto ontroert me enorm.

Stijl versus trends

Stijl. Ik houd ervan. Ik ken maar weinig mensen met stijl. Ik ken veel mensen die er trendy uitzien en mooie looks samenstellen, maar echt stijlvol, ik tref ze maar zelden.

Stijl is hoe je je kleedt en presenteert. Het gaat om de keuzes die je maakt in kleding, accessoires en zelfs hoe je jezelf laat zien. Persoonlijke stijl gaat een stap verder. Dat is wanneer je die keuzes maakt op basis van wat jij mooi vindt en waar jij je goed in voelt. F*ck trends. Het is uniek en past bij wie jij bent. Het is een reflectie van jou als persoon.

Nadat Beyoncé haar nieuwe album ‘Cowboy Carter’ heeft uitgebracht, is er een flinke stijging in de verkopen van western items. De populariteit van cowboy hoeden is met 19% toegenomen nadat haar album uitkwam, en de zoektermen “denim on denim” en “levi’s jeans” namen met 14% toe. Beyoncé zet een trend, fast fashion ketens volgen en voor we het weten dragen we met ons allen opeens weer denim on denim.

Trends komen en gaan, en herhalen zichzelf om de zoveel jaar.

Vermoeiend. En niet zo gunstig voor je portemonnee.

Het is veel leuker, goedkoper en duurzamer om je eigen stijl te ontwikkelen. Leuker omdat het authentieker is (ik bedoel, wie wil er nou toegeven een eenheidsworstje te zijn?) en goedkoper omdat je niet om de zoveel weken moet shoppen om er trendy bij te lopen. Jij bepaalt je eigen trend, dat is namelijk gekoppeld aan jouw stijl.

Jane Birkin & dé tas

Nog zo’n stijlvolle, chique vrouw. Jane Birkin. Wie kent haar niet? Leuk weetje: Jane Birkin liep altijd met een basket tas (zie eerste foto) rond. Altijd. Op een gegeven moment zat ze in het vliegtuig naast de baas van Hermès, en hij vroeg waarom ze toch zo’n mand bij zich droeg. Ze vertelde dat dit een praktische tas was, alles paste er in. Hermès besloot een tas te ontwerpen voor Jane, eentje waar alles in paste. Tadaa, de Birkin Bag was geboren. Inmiddels een van de meest gewilde tassen, en deze gaat voor tienduizenden euro’s over de toonbank. Als je er al een kunt bemachtigen, want de wachtlijsten zijn altijd vol en het is een groot mysterie hoe en waar en wanneer je een tas kunt open. In de tweede foto van Jane zie je haar met haar Birkin tas. Gepersonaliseerd met stickers en met gebruikerssporen. Ze heeft oude witte gympies aan, een jeans en een vest. Chic, classy, stijlvol, iconisch.

C'era una volta un'icona: la storia di Jane Birkin
Why not treat yourself to the iconic Hermès Birkin bag for a good cause? | Vogue France

Stappenplan

Je leest dit en denkt wellicht ‘allee madame, vertel me hoe, ik wil ook aan de slag met mijn stijl ontwikkelen.’

Gaan we doen samen. Hierbij geeft ik een heel beknopt stappenplan, want als we samen jouw stijl willen ontdekken, formuleren en implementeren in het dagelijks leven, hebben we meer tijd nodig. Dat komt, wees gerust. Voor nu enkele kleine acties en tips om mee aan de slag te gaan.

Stap 1: inspiratie. Begin met het verkennen van wat je leuk vindt en wat niet. Blader door modetijdschriften, bekijk online websites, en scroll door Pinterest of Instagram. Kom je een look/outfit tegen die je aanspreekt? Sla deze op. Misschien heb je zelfs wel een stijlicoon wiens stijl en outfits je altijd aanspreken. Maak een mapje aan met de afbeeldingen die je hebt opgeslagen en kijk of je een rode draad kunt ontdekken.

Stap 2: je levensstijl. Je inspiratie kan wel ‘Lady Gaga on tour’ zijn, maar als je dagelijks leven bestaat uit huishouden, kinderen, de hond uitlaten en op de fiets van A naar B, dan gaat een Lady Gaga on tour outfit niet hetgeen zijn dat je draagt. Denk dus na over je dagelijkse activiteiten en de omgevingen waarin je meestal bent. Je persoonlijke stijl moet je levensstijl weerspiegelen en praktisch zijn voor je dagelijkse way of life.

Stap 3: jouw looks. Pak jouw drie meest gedragen outfits uit de kast. Trek deze aan en maak een foto. Leg ze naast elkaar. Kun je een rode draad ontdekken? Draag je bijvoorbeeld in alle drie de outfits veel kleur of juist niet, is het chique of casual, zie je prints of juist niet, draag je lagen, etcetera. Omschrijf de gemene delers in de drie outfits. Zijn jouw meest gedragen outfits ook in lijn met de inspiratie in stap 1? Let op, deze kunnen uit elkaar liggen en dat geeft niet. Misschien draag je wel altijd hele vrouwelijke outfits, maar is de gemene deler bij stap 1 juist stoer, zoals leren jassen, stoere boots en washed jeans. Je kunt altijd je inspiratie en je huidige looks naar elkaar brengen. Niet vanaf dag 1, dit is een evoluerend iets. Je stijl definiëren en (her)ontwikkelen: trek daar lekker de tijd voor uit.

Stap 4: je garderobe. Bekijk je huidige garderobe eens goed. Welke items passen bij je drie meest gedragen looks, en welke wijken erg af? Waar zit het kaartje nog aan, wat is verdolven onder het stof en welke items zijn allang vergeten? Weg ermee. Bekijk dit artikel voor tips hoe je kledingkast eens grondig onder de loep te nemen en op te ruimen.

Stap 5: je stijl. Je hebt inspiratie gezocht, je hebt inzicht in je dagelijks leven en hoe je outfits moeten passen bij je dagindeling, en je hebt helder welke outfits je het meeste draagt. Definieer nu je stijl. Neem hier de tijd voor. Als je dit goed kan omschrijven, zal dat je altijd helpen als je je wilt aankleden in de ochtend of wilt shoppen. Op basis van jouw stijl kun je keuzes maken die goed voelen. Omschrijf je stijl. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de methode die ik hier omschrijf. Maar daar houdt het niet op. Omschrijf ook welke kleuren en items passen bij jouw stijl. Als jouw stijl ‘vrouwelijk’ en ‘boho’ is, en je staat met een hele nette, stijve witte blouse in je handen, dan kun je ‘m gerust wegleggen.

Fun

Elke ochtend je aankleden, in de spiegel kijken en denken ‘YESSSS hot mama’ is leuk. Is fijn. Geeft je een goed gevoel over jezelf. Geeft je zelfvertrouwen. Start eens met bovengenoemde stappen, maar geef jezelf ook tijd om je stijl te ontwikkelen. Experimenteer! Ga shoppen en pas heel veel outfits aan, maar foto’s en reflecteer op de outfits. Bedenk ook dat je stijl kan evolueren over tijd heen. Ik droeg bijvoorbeeld heel veel hakken, love it. Maar nu ik in Zwitserland woon past dat gewoon niet, want hier kun je niet fatsoenlijk lopen op hakken. Ik droeg ook veel jurkjes, dat paste echt bij me. Maar dat was in een tijd dat ik elke dag op kantoor werkte, en dat is nu niet meer zo. Ik heb simpelweg geen zin meer om jurkjes aan te trekken. Mijn stijlwoorden zijn nog steeds hetzelfde, maar de items zijn veranderd. Anyway, have fun. Mode is leuk.

 

Geef een reactie