Skip to main content

“Wil je voor mij een grote portie kibbeling meenemen, en voor de jongens visfrietjes?” Ik zit in de auto, op weg naar mijn broer. Ik bel hem om te vragen of hij wat wil van de kibbeling man, want ik rijd er sowieso even langs voor een portie kibbeling. Must love kibbeling. Maar ik love niet alleen de kibbeling, ik ben ook een beetje verliefd op de kibbeling man. Verliefd op zijn bedrijf.

Op steenworp afstand van mijn broer zijn huis is een winkelcentrum, en elke werkdag staat er een viskraam. Bij deze viskraam werkt een man, ik schat hem eind dertig. Hij heeft een vrouw en een klein meisje, dat weet ik omdat hij me de vorige keer vertelde dat hij een weekje afwezig zal zijn in verband met vakantie met zijn gezin. Hij vertelde trots dat ze naar Zeeland gingen, een weekje kamperen.

Dit keer was er ook een jonge jongen aan het werk bij de viskraam. De kibbeling man hielp de jonge jongen, duidelijk dat deze net was begonnen, wellicht een bijbaantje. “Neem jij de bestelling van die heer met de blauwe pet op? Meneer komt u maar naar voren! Hallo, goedendag, wat ziet u er goed uit vandaag! Mevrouw, voor u hetzelfde als altijd? Okay, je mag nu 2 porties kibbeling afrekenen met deze heer en mevrouw. Kijk, als je dan op deze knop drukt, dan rolt de bestelling er automatisch uit. Zie je dat? Ja, precies zo, ja super gedaan!”

De kibbeling man is oprecht aardig. Hij meent wat hij zegt. Met zoveel liefde helpt hij de jonge jongen wegwijs worden. Zorgvuldig bakt hij een visje voor zijn vaste klanten en maakt een praatje met hen. Hij neemt de tijd, voor iedereen.

Verliefd kijk ik naar het gebeuren voor me. Hoe deze man een klein bedrijf heeft en hier zichtbaar plezier uit haalt. Ik denk aan de gesprekken die ik heb met investeerders. Met Elfin hebben we kennis gemaakt met de zogenaamde Venture Capital wereld. Hier is maar 1 ding belangrijk: schalen, snel, groeien, nog sneller, en vooral de 100 miljoen omzet aantikken, liefst binnen 5 jaar.

Deze VC wereld is voor mij symbool van ons kapitalistische systeem. Een wereld waar de economie alleen goed is als deze groeit. Waar je als held wordt onthaald als je groot, groter, grootsts kan gaan. Waar ambitie wordt gezien als ‘hogerop’ komen.

De kibbeling man heeft niet de ambitie om nog 100 viszaken te openen. Om naast kibbeling ook friet te gaan bakken. Om naast een kraam, ook een fysiek restaurant te openen. De kibbeling man heeft als ambitie om een fijne viskraam te hebben, waar vaste klanten komen die hij bij naam kent. De kibbeling man heeft de ambitie om mensen gelukkig te maken met een versgebakken visje.

Psst: schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief ‘3 op dinsdag’. 

Geef een reactie