Skip to main content

“Wil je ook een likje?” Ik zat als een puber die zich schaamt, armen over elkaar gevouwen, naast mijn moeder. Nee, ik wil geen likje. Ik wil hier ook helemaal niet zijn. In deze muffige zaal in Haarlem. Twee uur rijden op mijn vrije zaterdag. Maar alles om mama te helpen, en ervoor te zorgen dat ze beter wordt. Ze is nog maar 55 en ze mag nog niet doodgaan.

Psst: schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief: 3 op dinsdag. 

We zijn in een woonwijk, in een gek gebouw, aan elkaar getrokken huizen lijken het wel. Het is een bijeenkomst van een man die Werner heet, en Werner heeft wiet olie ontdekt als krachtig geneesmiddel tegen kanker.

Het is 2015 en hij is de eerste in Nederland die de naam wellness influencer verdient. Hij bedoelt het goed, echt waar. Hij wil mensen helpen. Ongetwijfeld. Maar doen alsof wiet olie mijn moeder gaat genezen, voelt ongemakkelijk. Ik weet dat dat niet kan. Maar ik wil het geloven, ik wil mama supporten. Ik wil samen met haar alles proberen. De artsen in het ziekenhuis weten het namelijk niet meer en bestempelen haar als uitbehandeld. Ik geef mijn moeder geen ongelijk om alternatieve middelen te proberen.

Want ze moet hoop houden.

Ze moet alles proberen.

Het heft in eigen handen nemen.

Het gaat immers om leven en dood.

We nemen een paar flesjes wiet olie mee naar huis. Je schijnt twee soorten te hebben: CBD en THC. Die laatste daar word je high van. Maar als kankerpatiënt moet je juist die nemen. In combinatie met CBD.

De keren dat ik mama de weken daarop stoned aantref op de bank, zijn niet op twee handen te tellen. “Oeps, iets teveel druppeltjes wiet olie genomen”, lacht ze.

Maar verrek, de weken verstrijken en mama sterkt aan. Zelfs de artsen in het ziekenhuis zijn verbaasd.

Ze knapt op. Haar verloren chemo kilo’s komen er weer aan. Ze slaapt goed. Ze eet goed. Ze krijgt meer energie.

“Ik wist het, wiet olie zou me helpen!” schreeuwt ze nog net niet van de daken.

De maanden verstrijken. Mama gaat haar eigen wiet verbouwen. Inmiddels staat haar huis te koop want ze wil verhuizen. Dat de zolder volhangt met wiet planten die liggen te drogen deert haar niet.

En dan slaat in 2017 het noodlot weer toe. De hoeveelheid wiet olie wordt verhoogd.

De wiet olie is haar steun en toeverlaat tijdens de chemo trajecten. Wiet dempt de pijn, zorgt ervoor dat je slaperig wordt en lekker slaapt én dat je honger krijgt en gaat eten. Belangrijke aspecten om een chemo traject door te komen: eten en slapen. In de zomer van 2017 lijkt het weer de verkeerde kant op te gaan. De chemo is toch sterker dan de wiet olie. De kanker is niet meer te bestrijden en begin 2019 overlijdt helaas mijn lieve mama. De kasten vol met potjes wiet olie ten spijt.

Inmiddels zie ik vele andere wellness influencers hot & happening zijn op social media kanalen. Van verhalen dat kanker een keuze is, tot advies om als vrouw geen vaccin tegen HPV te nemen: nieuwe religies worden gauw gevormd en vele euro’s worden er verdiend in de naam van hoop.

Accepteren dat het leven niet maakbaar is, is een verschrikkelijk taaie pil om te slikken. Daar is geen olie, manifestatie, grouding, circle, ceremonie of vitamine shotje tegen opgewassen.

Psst: schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief: 3 op dinsdag. 

 

Geef een reactie