Skip to main content

Elfin begon ooit als persoonlijk blog. Fire For Women heette het. Ik, Puck, deelde mijn reis in de wereld van beleggen. In korte tijd groeide het Instagram account naar 12.000 volgers, groeide mijn e-maillijst en nam het verkeer op de website elke maand toe.

En toen besloot ik: dit heeft meer potentie dan de ‘Puck Landewé’ show. Bovendien: het ging om beleggen en geld, en ik was en ben geen expert, dus ’tot hier en niet verder’, want dit klopt niet, dat ik als non-expert mensen hierover inlicht.

In 2021, inmiddels was Lieke mijn business partner in crime, hebben we Fire For Women veranderd naar Elfin. Elfin, het financiële platform voor en door vrouwen.

En sindsdien ben ik elke.freaking.dag bezig met de vraag: hoe creëer je binnen een company brand dezelfde engagement en tractie als bij een personal brand?

Psst: schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief: 3 op dinsdag. 

Waarom de switch van personal brand naar company brand?

Deze keuze is bewust gemaakt. Ik zag al snel voor me dat een movement creëren, backed by een schaalbaar technisch product, de manier was om grote(re) impact te maken. Bovendien hebben we een bedrijf in de wereld van geld en investeren, niet een onderwerp om lichtjes mee om te gaan. Dit gaat om het geld van mensen, en daarmee om hun persoonlijke leven. Wil ik mijn missie serieus nemen, dan zal ik ook de manier om dit tot uiting te brengen, serieus moeten nemen. En tot slot: een personal brand is te fragiel voor een globaal bedrijf. Als het gehele merk en de bedrijfsvoering hangt op 1 persoon, dan ga je nat als die ene persoon niet meer wil of kan.

Los daarvan, was het in alle eerlijkheid ook een persoonlijke keuze: een start-up runnen zoals Elfin, dit een groot en globaal bedrijf maken, is een wens die ik al begin 2020 had. Een personal brand voelde al gauw als ‘oh, easy, zo doe je dit’ en de schoen was al aan het knellen. Een technisch en schaalbaar bedrijf zoals Elfin, is voor mij veel uitdagender. Vermoeiender, pittiger, ook. Maar het moment is nu. Ik wilde er dus voor gaan.

Het was een bewuste, maar ook logische keuze om de transitie van personal- naar company brand te maken.

Het verschil tussen company – en personal brand?

Simpel.

Personal brand = ik.

Company brand = wij.

Company brands kunnen (meestal) groter worden, zijn aantrekkelijker voor investeerders en draaien op een groep mensen, niet op 1 persoon.

Een company brand is vaak consumer, mission driven, en een personal brand heeft als start punt vaak de persoon ‘ik’, en de drijfveren en kennis van 1 persoon zijn leidend. Ik zeg ‘vaak’, want er zijn uitzonderingen. Voordat ik boze e-mails ga krijgen…

Leer van mijn ‘fouten’

Als jij ook een transitie wil maken van personal brand, naar company brand, dan kan ik wat tips met je delen. Maar waar je het meest van gaat leren, is van de fouten die we bij Elfin gemaakt hebben. Dat is er rondom ons merk eigenlijk maar één:

We hebben de transitie destijds te abrupt, en te snel, ingezet.

Van de ene op de andere dag, was er niks personal meer aan Elfin, en was het alleen maar ‘zenden vanuit een bedrijf.’

Dit is een dure les geweest. We verloren fans, de engagement nam af en bovendien is groeien als bedrijf zónder persoonlijke touch anno nu verdomde ingewikkeld.

Er is een reden dat Fire For Women in korte tijd zo snel groeide en zoveel tractie kreeg: ik gaf een stem aan een gevoel dat vele vrouwen ervaarden. Die stem negeerden we compleet bij de switch naar Elfin. De emotie was weg. De kernwaarden verdwenen. Puck, degene waar mensen op áán gingen, vertrok naar de achtergrond en liet zich nog amper zien. Ai….

Hoe ga je van personal – naar company brand?

Afijn, dan nu de tips.

Als ik opnieuw de transitie van Puck Landewé naar Elfin kon maken, dan zou ik dat als volgt doen:

  • Identificeer het unieke van je personal brand. Wat maakt jouw merk, jou? Welke aspecten komen naar voren, wat onderscheidt je van anderen? Wat in jou, maakt dat mensen zich aangetrokken voelen? Welk geluid laat je horen en welke stem vertegenwoordig je?
  • People buy from people. Daarom kun je als personal brand snel en succesvol veel tractie realiseren. Als je een company brand wil introduceren, dan wil je dus andere mensen, gezichten en stemmen een podium geven. Maar dit kan verwarrend zijn als je dit te snel doet. Zorg dat de ‘main voice’ deze nieuwe mensen introduceert. Zorg dat het logisch is dat Jantje en Pietje nu ook onderdeel zijn van het merk en de merkuitingen.
  • Maak een lange termijn plan. Je bedrijf heeft 1 gezicht, maar je wil niet meer een personal brand zijn. Plot in tijd en in acties hoe en wanneer je nieuwe gezichten introduceert. Bij Elfin werken we bijvoorbeeld samen met financieel experts. Beetje random zo gelopen, dit hadden we achteraf beter strategisch kunnen plotten in tijd, waar ik dan deze mensen zou aankondigen en een podium zou geven.
  • Leg het uit! Laat mensen weten welke transitie je maakt als bedrijf. Neem ze mee, in plaats van de ene op de andere dag opeens een mega grote merkverandering door te voeren.

Hoe creëer je als company brand dezelfde engagement als personal brand?

Het start allereerst met helder hebben wie je bent, als bedrijft. Want ja, branding gaat over ‘het wie’. Je DNA. Emoties. Gevoel. Missie. Marketing en product gaan over de hoe en de oplossing.

Besteed tijd aan het definiëren van je merk manifest.

Wat is het conflict dat je klant heeft? En het verlangen? En hoe ontmoet jouw merk hen? Wat is je vertrekpunt en wat is je belofte?

Je kan pro’s inhuren om je te helpen (ik ken een paar hele goede, laat maar weten als je contact wil zoeken), maar als je net zoals wij bij Eflin een start-up budget hebt, zul je veel werk zelf moeten verrichten. Een merk bouwen is als een kind dat opgroeit: je bent niet op een dag één jaar oud, en een week later tien jaar oud. Dit is een groeiproces. Zo ook een krachtig merk bouwen. Een merk is een optelsom van alles wat je doet als bedrijf. Lange termijn denken, handelen, werken. Een van de lastigste dingen om écht goed te doen, maar ook het allerleukste als je het mij vraagt 😉

Afijn, je hebt een company brand gedefinieerd. Je wilt hiermee harten raken, zielen aanspreken. People buy from people, tenzij je een internet verbinding aanbiedt of autobanden verwisselt, om maar wat te noemen. Voor vele merken, die online opereren, is zichtbaarheid en verbinding belangrijk om goede business te doen. Mijn ultieme tip om dit goed te doen?

Breng humanisering in je merk. Geef je merk een gezicht, een stem. Letterlijk een stem! Ik zie vaak dat merken voor het gemak met influencers samenwerken om dit te realiseren, maar mijn bescheiden mening is dat om een duurzaam merk te bouwen, je beter zelf een influencing brand kunt worden. Denk slim na over je team, je medewerkers. Kunnen zij de stem vertegenwoordigen? Kun je met ambassadeurs werken?

Conclusie

Ben je een personal brand, en wil je de transitie maken? Neem de tijd hiervoor. Begrijp goed waarom er veel tractie is rondom jou als persoon, en definieer wat de kernwaarden zijn die jij overbrengt. Ga op zoek naar andere mensen of merken om mee samen te werken, die passen bij deze kernwaarden. Kondig dit goed aan. Plot dit in tijd. Neem mensen mee. Maar laat je bedrijf niet de persoonlijke stem verliezen.

Een laatste paar woorden: heb geduld. Adem in, adem uit. Een personal brand is een speedboot. Het evolueert met jou mee. Ben je de ene dag marketing coach en doe je een studie personal trainer erbij? Een maand later ben je personal trainer. De ontwikkeling kan een stuk sneller gaan als jij je bedrijf bent. Een company brand is een groot schip. Bepaal je koers. Ga varen. En spring niet vroegtijdig uit deze boot om op een jetski te proberen de bestemming aan de andere kant van de oceaan te bereiken. Pinky promise?!

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief: 3 op dinsdag. 

Geef een reactie