Skip to main content

Soms zijn er nog geen woorden of zinnen gevonden om te omschrijven wat je voelt en bedoelt. En dan, hoppa, zie je iemand anders opeens precies verwoorden wat je bedoelt. De juiste woorden zijn gevonden en de zinnen gevormd:

Mother energy.

Ik keek naar een aflevering van Chef’s Table op Netflix. Het was een aflevering met de Koreaanse Jeong Kwan. Deze dame vertrok op haar 17e naar een tempel om te leven als monnik. Sowieso een dikke aanrader, deze aflevering. Jeong vertelde dat haar moeder plotseling overleed toen ze een jong meisje was. Dit liet een diep litteken na, Jeong rouwde hevig om het gemis van haar moeder. Ze vertelde dat haar moeder zo’n fijne energie had, een echte ‘mother energy’. Jeong wilde deze energie doorgeven, maar vertelde dat mother energy wat haar betreft niet alleen bestaat in familiare vorm.

Je kan moeder zijn van een familie.

Je kan moeder zijn van een community.

Mother energy gaat erom dat je zorgt voor andere mensen, in alle vormen die zorg kan hebben.

Ik moest bijna huilen, zo enorm resoneerde wat Jeong vertelde.

Vlak voordat mijn moeder haar shotje sedatie kreeg, sprak ze haar laatste woorden naar Theun, Elke (schoonzusje) en mij. “Zorg goed voor elkaar jongens.”

Zorg goed voor elkaar.

Ik zorg graag. Ik houd enorm van lekker koken voor anderen. Als mijn man thuis komt laat ik vaak het bad vollopen en masseer zijn schouders. Ik pas graag op mijn neefjes. Met Matt’s nichtjes dansen en zingen, en dan vooral op female empowering nummers, duh. Het liefste heb ik een grote boerderij met dieren. Met een eigen groentetuin. Om eten te verbouwen en te kunnen delen met buren. Ik ben graag een luisterend oor voor vriendinnen. Teamleden wil ik helpen om op werk vlak het beste uit zichzelf te halen.

“Je zou zo’n goede moeder zijn!”, hoor ik mensen soms verschrikt zeggen als ik vertel geen ouderwens te hebben.

Ik zou een geweldige moeder zijn, ja, absoluut. Of: ik ben een geweldige moeder.

Want misschien kunnen we moeder-energie herdefiniëren, en moederlijke zorgzaamheid niet alleen toebedelen aan moeder-kind relatie.

Ik verspreid graag veel van mijn zorgende energie en – liefde.

En toch… wil ik geen moeder zijn in de traditionele zin.

Wil ik geen rol als ouder.

Dit niet willen, heeft niks te maken met kinderen niet leuk vinden, met niet willen ‘moederen’.

Het heeft te maken met een ander leven voor me te zien, dan een leven als ouder.

Een licht leven. Zorgeloos. Als een vlinder kunnen fladderen over land en zee. Gegrond, en licht. Niet vastgehouden door de enorme verplichting en taak van moeder zijn van 1 mens.

Kun je moeder zijn, zonder zelf een kind te dragen, baren en voeden?

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief: 3 op dinsdag. 

Geef een reactie