Skip to main content

Het is zondag middag 17:23. Ik zit achter mijn laptop met naast me een bak chips (Lays, natural, ribbels, for what it’s worth) en een biertje. Grolsch. Duh. Wat ik maar wil zeggen: ik kan wel doen alsof ik heel stylish ben, maar achter de schermen is het dus gewoon bier en chips als avondeten. Heerlijk. Af en toe dan.

Ik begon aan dit artikel omdat ik wil delen wat ik heb geleerd over style. Ik schrijf het met een Griekse Y in de hoop dat jij het ook uitspreekt als staaajjjjll. Fashion. Stylish zijn.

Ik kleed me graag mooi aan. Ben bezig met mijn outfits. Met trends. Met mode. Op mijn 16e maakte ik mijn eerste mode tijdschrift, daarna ging ik Textielkunde studeren. Het zat er al vroeg in, deze liefde voor – letterlijk – de oppervlakte.

Afgelopen jaren heb ik een zoektocht gedaan naar mijn eigen stijl, naar wat past bij mij. Ik ging van fashion victim naar corporate trutje en alles er tussen in. Maar wat is nou mijn stijl, hoe definieer ik die, en – het allerbelangrijkste – hoe voorkom ik miskopen? Trends komen en gaan, en met elke wind meewaaien gaat je een flinke duit kosten. Wanneer bepaal je of een item past bij jou en of het een koop waard is? Hoe ontwikkel je je eigen stijl en shop je zonder miskopen te doen? Met deze tips ontwikkel je je eigen kledingstijl en dit zijn mijn tips:

Tip 1: drie woorden

Allison Bornstein, een styliste uit New York, bedacht dit concept en ik vind het top. Zij zegt dat je je stijl moet omschrijven met drie woorden. Niet zomaar drie woorden. Drie woorden die jouw stijl definiëren en die je elke keer kunt raadplegen als je een outfit samenstelt of op het punt staat een aankoop te doen. De drie woorden zijn bijvoeglijke naamwoorden. Bijvoorbeeld:

Minimal, elegant, sophisticated.

Cool, sporty, chique.

Sexy, vrouwelijk, unexpected.

Minimal, feminine, oversized.

Bold, unexpected, trendy

Deze woorden omschrijven zowel de stijl die je nu hebt, en de stijl die je wilt.

Maar hoe ontdek je de stijl die je nu hebt?

Je huidige stijl

Loop naar je kast, en selecteer de items die je het allermeeste draagt. De items die je tot de laatste garen verslindt. Er zit vast een rode draad in de meest gedragen outfits. Zijn het vooral jeans en blazers? Of pantalons en blouses? Jurkjes en vesten? Bloemenprints of neutrals? Oversized of strak om het lijf?

Er is geen goed of fout, maar wees eerlijk. Ik draag, hoe graag ik soms ook anders wil, meestal jeans of pantalons met een blouse en/of colbert. In de zomer veel maxi dresses. Ik grijp daar naar terug en blijkbaar voel ik me daar goed in. Dat maakt mijn stijl minimalistisch maar ook elegant. En: ongecompliceerd. Hoe graag ik ook net zo hip wil zijn als bijvoorbeeld Nicole Huisman of Anna Nooshinit ain’t me. En dat hoeft ook niet. Je eigen stijl definiëren gaat om jou.

Je wannabe stijl

Je hebt nu met twee woorden je huidige stijl omschreven, maar misschien wil je je stijl upgraden. Een twist geven, een nieuwe dimensie toevoegen. Dan is het derde woord jouw kompas. Ikzelf heb een ongecompliceerde en minimalistische stijl, maar ik wil heel graag ‘gekleed’ zijn. Ik houd van chique. Mooie accessoires, net een opvallend maar fluisterend detail. Een blouse met een mooie stof, een blazer met een goede snit, een hoed, een tas, sieraden: items that elevate my outfit. Ik benoem daarom ‘elevated’ als mijn derde woord. Dit is mijn north star. Als ik me kleed dan check ik altijd de drie woorden en bedenk ‘wat kan ik doen voor een vleugje elevated?’

Neem de tijd om tot jouw drie woorden te komen. Creëer enkele outfits die helemaal spot on passen bij jouw woorden (of maak een moodboard / Pinterest bord) en maak foto’s. Bewaar dit op je telefoon. Elke keer dat je op het punt staat iets te kopen, pak je jouw woorden en foto’s erbij en bedenk ‘past dit bij mijn drie woorden en dus mijn stijl?’

2: De regel van 10

Afijn, je hebt je stijl, en nu? Nu is het zaak je eigen capsule wardrobe (dit is een kledingselectie van de meest essentiële items, die goed met elkaar te combineren zijn) samen te stellen. Een basis uitrusting van enkele items waar je altijd op terug kan vallen en items die goed te combineren zijn met elkaar. Hoe jouw capsule wardrobe eruit ziet, is dus afhankelijk van jouw woorden. Men kan wel overal roepen dat ‘een zwarte blazer onmisbaar is’, maar als jouw stijl sportief, cool en minimal is, is de kans niet groot dat jij een zwarte blazer gaat dragen. Zorg dat je in ieder geval een goede jeans, pantalon, jas, shirt, trui, jurk, schoenen en een tas hebt. Mooie kwaliteit items die jaren mee gaan. Vanuit hier kun je je stijl verder opbouwen. Want we gaan shoppen (sshhtt… niet teveel hoor, en als het even kan tweedehands omdat de kleding industrie helaas erg vervuilend is).

Nu komen we bij dé regel: de regel van 10. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik hem zelf heb bedacht. Deze tip werd gegeven door Cecile Narinx. Als iemand het kan weten is zij het wel!

Nou, houd je vast, daar komt ie: koop een nieuw kledingstuk pas als het een 10 is.

En dat werkt verdomde goed. Op het moment dat je in een paskamer staat, of een pakketje opent, vraag jezelf bij elk item af: is dit een 6je, zou ik dit kopen omdat ‘ja, goedkoop en wel geinig’, of is het echt een dikke 10 en word ik instant knapper en mooier en leuker als ik dit item aantrek? Stel jezelf ook deze vragen:

  1. Past het bij mijn woorden?
  2. Kan ik het combineren met andere items in mijn kast?
  3. Maakt dit item ‘getting dressed’ makkelijker? Eerlijk zijn nu.
  4. Lijkt het op iets wat ik al heb? Zo nee, okee. Zo ja, dient het een ander doel dan een vergelijkbaar item?
  5. Zou ik het volgend jaar nog willen én kunnen dragen? Of het is een trend ding?
  6. Ben ik bereik om een ander item in mijn kast weg te doen om ruimte te maken?

Price per wear

Wat tevens ook helpt, en deze regel heb ik wel zelf bedacht, hoppa yeah, is de steengoede ‘price per wear van 1 euro’ regel.

Koop je schoenen van 500 euro, die je vervolgens 1000 keer draagt? Dan was dat een verdomd goede koop. Koop je een shirt van 30 euro die je 2 keer aantrekt? Ai. Je snapt ‘m. Soms kun je dit niet helemaal voorspellen van tevoren, en wat hier dan helpt, is de foto’s erbij te pakken die je van je favoriete setjes hebt gemaakt. Is het in dezelfde stijl, past het bij jouw woorden? Is het een 10? We keuren ‘m goed.

Nu jij

Succes darling, zet ‘m op, kleed je fancy pancy en doe het vooral voor jezelf, want dat is gewoon fijn, in de spiegel kijken en denken ‘YES’ en elke dag dat we leven is het waard om ons mooi aan te kleden. Ja, toch?!

XXX

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief: 3 op dinsdag. 

 

Geef een reactie