Skip to main content

Ik begrijp niet zo goed waarom iedereen zo lyrisch is. Ik vind het een ruk uitvinding –> ChatGPT. En alle varianten erop. Ik zie vele content creators wild worden en delen ‘waarom je jezelf beter met een steen om je enkels in de oceaan kan werpen als je nog geen ChapGPT gebruikt to grow your business’. Ik pleit voor het tegenovergestelde: laten we bidden voor het snel voorbij waaien van deze trend.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot van OpenAI met kunstmatige intelligentie (AI) die alle vragen die je kunt stellen heel nauwkeurig beantwoordt. Je kan Chat GDP, of afgeleiden daarvan zoals Jasper, inzetten om een blog te schrijven, een e-mail te schrijven, een AIDA marketing funnel in te richten, een social media post te maken, en meer.

ChatGPT is toegankelijk op het volgende adres: https://chat.openai.com/auth/login. Je gebruikt hem gewoon vanuit je webbrowser. Om te beginnen maak je een account aan om in te loggen.

Wanneer is ChatGPT handig?

Als jij een webshop hebt en je hebt voor 1000 artikelen product omschrijvingen te doen, vooruit. Als je wat SEO blogs te schrijven heb, ik snap je. 

Maar als jij content wil maken, passend bij jouw merk, waarbij je echt wilt opvallen? Nope. To the left.

Ik ben onder de indruk wat ChapGPT kan, echt. En ik geloof dat iedereen (online) ondernemer een tool als dit kan gebruiken voor content creatie. Maar als het gaat om content creatie waarmee je je merk wilt laden, fans wilt maken, je wilt onderscheiden? Daar zijn hele andere ’tools’ voor nodig.

Ai → “3 tips om te onderhandelen over je salaris.”

Schrijver → “Het was 3 jaar geleden. Ik liep de kamer binnen, zag mijn toekomstige manager en een dame van HR en ik wist: ik ga met duizenden euro’s meer deze kamer uitlopen.”

Psst: wil jij ook fans in plaats van klanten? Ontvang mijn storytelling secrets en ontdek hoe!

Wat kan ChatGTP niet?

AI kan nooit ervaringen, visies en meningen omschrijven en een onverwachte creatieve twist aanbrengen (yes, lovely people, I tried!).

Als bedrijf is het meer dan ooit van belang om originele, unieke en waardevolle content te maken om enerzijds op te vallen en anderzijds een loyale fanbase te creëren. En we weten allen: fans van jouw merk, zijn trouwe klanten. 

Ik werk meer dan 15 jaar in het vak van storytelling. Ik deed het bij bedrijven om sales te boosten, merk loyaliteit te verhogen en bereik te genereren. En voor alle doelstellingen die je kan hebben: als het aankomt op succesvol storytelling inzetten, zijn er twee dingen die ChatGTP niet kan. Ik heb lang gechat met onze vriend Jasper.ai, maar het lukte hem niet om de volgende 2 aspecten in een tekst terug te laten komen:

  • Dagdromen. Praat over de droom en de verlangens van de doelgroep. Speel met taal, met woorden, breng een twist aan die raakt, die resoneert en die vlinders doet laten fladderen.
  • Een situatie schetsen waar mensen zich in herkennen. Als je de psychologie van de mens begrijpt, en weet waarom mensen wel of niet een aankoop doen bij je, dat weet je dat herkenbaarheid creëren belangrijk is. Mensen moeten kunnen denken, vóélen, ‘hey, dit herken ik, dit heb ik ook!’.

AI gebruiken we bij Elfin voor SEO content (als input, er gaat altijd een redactionele slag over heen). Voor alle content die we maken voor engagement, voor mensen fans maken: daar kruip ik samen met de content creator en copywriter zelf achter de pen.

Geef een reactie