Skip to main content

Oh oh oh, jongens, met schaamrood op de kaken: ik had altijd een grote mond over de coaching wereld. Want ik was van mening dat iedereen die geen zin meer had in een normale baan, besloot coach te worden. Duizenden per week meldden zich bij de KvK. Allemaal coaches die elkaar nadeden, gebakken lucht verkochten en een piramide spel creëerden. Business coach, edelsteen coach, appelpluk coach, masseer je yoni coach en lik aan een kristal coach. “Ga toch aan het werk, beste lui”, dacht ik. “De wereld heeft een tekort aan zorg- en onderwijspersoneel. Misschien komen je coach kwaliteiten daar van pas.”

Aiii, wat arrogant hé? Tja, ik zei het al eerder, ik heb graag een mening. Lekker lopen kankeren op alles en iedereen. Maar alle lof naar mij: want ik ben goed in staat tot zelfreflectie.

Tuurlijk was mijn mening over coaches ongenuanceerd (en gebaseerd op onwetendheid). Net als dat niet alles rondom geld slecht is, is niet alles rondom coaches en de coaching wereld slecht.

Afijn, de inleiding van deze column was een opwarmer. Om mezelf in te dekken. Want…

Ik werk sinds kort samen met een coach!

Anne heet ze, geweldig leuk mens. Ik kende haar al, wist van haar werk. Ik werd wakker op een doordeweekse dinsdag begin maart en dacht: ik ga Anne bellen.

‘Zeg Anne, ik euh… ik heb een start-up. Te gek. Keihard werken. Heel systematisch bouwen aan ons imperium. Maar omdat het allemaal zo planmatig is, werken in sprints, sterf ik een langzame creatieve dood. Kom me redden, zonder me uit mijn start-up avontuur te willen trekken.’

Ze mailde mij, ik tikte wat centen af en we startten. Ja joh, die coaches zijn duur.

Tijdens onze eerste online sessie gingen we schilderen. Daarna ging ik moodboards maken. Ik ging shoppen. Ik plande een weekendtrip.

Ik hoor je denken. “Betaal je daar zoveel geld voor?” Ja, en gek genoeg zou ik het zo weer doen. Anne triggert me enorm. Ze spiegelt me en laat me herontdekken wat mijn ‘zone of genius’ (ho ho, haar woorden mensen, niet de mijne) is. In een start-up moet er veel schoonmaak werk verricht worden. A.k.a: klote klusjes. Je kan niet op een zwakke fundatie een team onboarden en alles uit handen geven. Dus als founders sta je de spreekwoordelijke wc te schrobben, elke week weer. Maar al mijn energie, talent en focus inzetten voor wc werkzaamheden, brengt Elfin niet verder. Mijn kracht zit hem in zien waar we over 5 jaar staan, pionieren, voelen wat de tijdsgeest is en hoe we daar op inspelen, nuance aanbrengen in ons merk. Ik heb ruimte nodig, headspace, om dit te blijven doen.

Tijd maken, in het drukke start-up schema, voor visionair werk is waar Anne me helpt. Helpen om creativiteit terug te brengen in mijn dagelijkse leven, the spark of joy aan te wakkeren: worth every penny.

 

Geef een reactie