Skip to main content

€1.8 miljoen haalde deze start-up op. Diep respect voor de founder, die ik ken. Waanzinnig idee, disruptive voor de industrie, maar nog geen cent omzet gemaakt. Wel 1.8 miljoen aan funding. Komen wij aan, met Elfin, met onze bescheten gedachte: eerst omzet maken, dán pas funden en opschalen. 

Schrijf je in voor mijn twee wekelijkse start-up nieuwsbrief en krijg de juice, tranen, successen en nieuwtjes rondom ons start-up avontuur als eerste in je inbox.

Ik vind de wereld van funding en venture capital fascinerend. Ongetwijfeld zullen de bomen niet meer zo hoog groeien als afgelopen jaren. Toch gebeurt het dat start-ups veel geld ophalen om hun bedrijf te bouwen. Bedrijven waar nog weinig tractie is, en weinig omzet.

Lang twijfelde ik aan mijn eigen boldness: moest ik niet wat voortvarender zijn? Gewoon, hoppa, pitchen, geld los peuteren en dan gaan bouwen? Eerst goed willen zijn in geld verdienen, is dat klein denken? Is dat angsten laten regeren? Eerst willen aantonen dat je überhaupt geld kan verdienen met je idee, en dan pas opschalen, twijfel je daarmee openlijk aan je idee?

Na lang nadenken, vind ik: nee. Dit, eerst de focus op omzet kunnen maken, is een knater gezonde houding. Als ik zou investeren in een bedrijf, zou ik altijd willen zien dat ze geld kunnen verdienen met hun idee.

Bij Elfin hebben we €150.000 opgehaald in onze eerste funding ronde. We bereiden ons voor op een tweede. Bij ronde nummer 1 hadden we al meer omzet gemaakt dan we extra aan investering hebben opgehaald. Voor onze volgende funding ronde willen we nog beter snappen waar onze sales vandaag komt, hoe we die kunnen verhogen en hoe we de lifetime value of onze doelgroep kunnen vergroten.

Sales is de zuurstof van je bedrijf.

Zonder omzet, zonder geld dat het bedrijf instroomt, droogt uiteindelijk je kasstroom op. En een bedrijf zonder inkomende geldstromen, kan niet (lang) bestaan. Zo simpel is het.

Voor een ondernemer zijn twee dingen idealiter je main focus: mensen, en geld. En met geld bedoel ik: je cashflow monitoren. Dat betekent dat je als founder en rockstar moet worden in sales. Of dat nou uit de B2B of B2C markt komt. Weten hoe jouw product geld verdient, hoe je klanten krijgt, is de absolute nummer 1 focus die wij bij Elfin hebben. Als je begrijpt hoe je omzet genereert, waar die vandaan komt, aan welke knoppen je draait, wat je cost per sale is, dan kun je de juiste mensen aannemen en opschalen. En funding ophalen.

Sales, omzet, is niet iets ‘wat je erbij doet’. In de tech wereld zie ik aardig wat founders heel gefocust zijn op een product ontwikkelen dat een probleem oplost. Maar op het moment dat je geld verdient met je oplossing, kun je pas valideren of je doelgroep het probleem groot genoeg acht om er geld voor te betalen. A.k.a: of je bedrijf vruchtbaar is.

Dus, lieve mede founders, oprichters, ondernemers (in spé): alle focus op geld verdienen!

Geef een reactie