Skip to main content

1,5 jaar zijn we actief met elfin. Van 0 naar meer dan 6000 gebruikers. Ik leerde her en der wat waardevolle lessen. Deze zal ik de rest van mijn leven meenemen en wellicht ooit in een nieuw start-up avontuur hergebruiken. Wel zo aardig dat ik deze met jou deel. Toch? Gaan we.

Schrijf je in voor mijn twee wekelijkse start-up nieuwsbrief en krijg de juice, tranen, successen en nieuwtjes rondom ons start-up avontuur als eerste in je inbox.

1: middelmatig

Ik ben een stuk middelmatiger dan ik altijd hoopte te zijn. Er zijn wellicht 1 a 2 dingen waar ik qua talent en expertise een 7 scoor, maar voor de rest gewoon een 6-. Dit beseffen maakt een bedrijf opzetten een stuk aangenamer. Mijn ambitie blijft ongekend hoog, maar het besef dat ik mensen nodig heb die dingen een stuk beter kunnen dan ik, in plaats van vinden dat ik zelf alles moet kunnen, is prettig.

2: logica

Los van dat heel veel mensen je kunnen én willen helpen, moet je als founders de koers bepalen. En het lastige? Er is niet één waarheid. Er zijn vele mogelijkheden qua verdienmodel, doelgroep, product, strategie, team bouwen, en meer. Hoe kies je dan? Nou, Lieke en ik kiezen op basis van wat op dat moment het meest logisch is. De vragen die wij onszelf, in precies deze volgorde stellen, zijn: “wat helpt de doelgroep het meest”, “en wat is de meest schaalbare en simpele manier om dat te realiseren”. En hoppa, logische keuzes zijn zo gemaakt.

Dit heb ik overigens wel echt moeten leren. Mijn neiging was om het zelf te willen bedenken. Doe dat niet, gaat je veel energie kosten. Luisteren naar je doelgroep en heel goed monitoren wat ze willen en daarop aansturen is toch het meest logische om te doen. Hoe je erachter komt wat je doelgroep echt wil?

  • Ga met ze in gesprek;
  • Voer paneldiscussies en luister goed;
  • Doe onderzoek. Surveys bijvoorbeeld;
  • Analyseer je communicatie uitingen en kijk waarmee je de meeste mensen raakt.

3: duurt lang!

Het duurt sowieso langer dan je denkt, hoopt en wenst. Ik had altijd de illusie dat we na 1,5 jaar toch wel de markt in Nederland veroverd zouden hebben. Ha, wat een grap. 6000 vrouwen, van de – in onze doelgroep – 1.1 miljoen. En dan praten we alleen nog maar over Nederland, terwijl: onze ambitie is uiteraard ook om vrouwen over de grens te helpen. We have a looooong way to go.

4: boerenverstand

Mijn Twentse en Lieke’s West-Friese boerenverstand komt erg goed van pas in de begin fase. Waar in mijn corporate carriere er heel corporate werd geluld, veel vergaderd en veel gebakken lucht werd verkondigd, is het in een start-up heel simpel: tractie. Je wil dat alles wat je doet, resultaat geeft. Je hebt verdomde weinig middelen tot je beschikking, dus je wordt heel praktisch en heel innovatief.

5: omzet

Omzet = goede nachtrust. Er zijn start-ups die veel geld ophalen bij investeerders op basis van een idee, en dit geld jarenlang gebruiken zonder een cent te verdienen. En in sommige bedrijfstakken is dit ook nodig! Denk aan innovatieve techniek en geneesmiddelen. Maar bij elfin voelen we ons prettig bij omzet. Ook zo fijn voor investeerders. Wat we eigenlijk zeggen door al omzet te hebben: ‘we zijn aan het graven voor goud. We hebben de bron gevonden, kijk! Nu hebben we meer middelen nodig om de rest van deze goudmijn op te graven. Doe je mee?’ Doordat we omzet draaien en daarmee onszelf sowieso kunnen betalen, kunnen we ook in mindere tijden altijd terugvallen op wat we al hebben en doen. Alle investeringen gebruiken we voor product ontwikkeling en uitbereiding van het team.

6: cashflow

Cashflow = key. Geen geld meer op je bankrekening = einde verhaal. Zorgen dat er dus continu centen beschikbaar zijn is cruciaal om je bedrijf in leven te houden. Dit managen zou sowieso één van je prioriteiten moeten zijn.

7: plezier

Ik zei het al: het duurt verdomd lang om een waardevol en steady bedrijf te bouwen. We lopen geen marathon, maar een triatlon. Om dat vol te houden, is het belangrijk om plezier te hebben. Hoe ik plezier maak?

  • door te proberen mezelf niet al te serieus te nemen (dat zorgt bij mij voor verbittering en frustratie, de druk om ‘alles perfect’ te moeten doen van mezelf, in plaats van ruimte om te leren);
  • tijd te maken voor side hustles waar ik 100% kan terugvallen op dat ene talent dat ik heb. In tijden dat je jezelf continu moet stretchen en het uiterste van jezelf vraag, is af en toe iets doen wat je kan dromen, gewoon fijn;
  • tijd maken voor hobby’s waar ik mijn middelmatigheid tentoon kan spreiden, niks van mezelf verwacht, en gewoon plezier heb;
  • lol maken met Lieke, tijd maken om andere ondernemers te spreken en me te omringen met een fijn netwerk;
  • en: beseffen dat ik ook maar een mens ben, een beetje een idealistische, die een goede poging waagt er wat van te maken.

Geef een reactie