Skip to main content

Ik gedraag me af en toe als een moraalridder. Ja, ik deel het maar eerlijk met u. Ook niet per se mijn favoriete eigenschap. Ik heb een sterke mening en vind overal wat van. Meestal met de nodige nuance, af en toe kort door de bocht.

Waar ik het liefst een mening over heb, én die graag verkondig, is wanneer ‘dingen’ niet juist zijn. Wanneer ergens een geurtje aan zit. Wanneer iets moreel niet klopt. Wanneer er rechts wordt geluld, en links de portemonnee gevuld.

Leest u dit artikel. Ik maak korte metten met FIRE aanhangers, en dus ook met mezelf.

Schrijf je in voor mijn twee wekelijkse start-up nieuwsbrief en krijg de juice, tranen, successen en nieuwtjes rondom ons start-up avontuur als eerste in je inbox.

Ik kreeg op dit artikel veel reacties op het immer geweldige Linkedin. Sommige mensen waren het met mij eens, anderen vonden dat ik te zwart/wit was. Veel nieuwe vrienden heb ik er uiteindelijk niet mee gemaakt, vermoed ik. ‘Er is een groot grijs gebied tussen zwart en wit’, werd me verteld. Dat geloof ik graag. Dat zette me ook aan het denken: welke vormen van investeren is grijs? Wat is wel oké en wat niet?

Want lieve lezer, ik wil graag financieel onafhankelijk zijn. Dat doe ik door mijn geld te beleggen. Maar, wat zijn nou goede beleggingen in tijden waar morele kompassen zijn uitverkocht? Is beleggen überhaupt wel goed? Want aan de wereld van beleggen hangen ook nare geurtjes. Er wordt op de beurs veel geld verdiend in tijden van oorlog en crises. Waar de een verliest, wint de ander. Bestaat er zoiets als ‘goede’ beleggingen, en wat is dan de definitie van ‘goed’?

Geen idee. Misschien is er geen ‘goed’ of ‘fout’. Misschien ook wel. Ik heb het antwoord niet. Ik probeer deze wel te zoeken.

Kijk mee hoe ik discussieer met mezelf:

Lastig. Heel lastig. Zogenaamd duurzaam beleggen, waarmee veel banken promoten, is een beetje een wassen neus. Dat betekent ESG beleggen, maar als je kijkt naar duurzame ESG trackers, zie je ook bedrijven terugkomen zoals Microsoft en Tesla. Is dat dan wel zo duurzaam? Draagt Microsoft bij aan een betere wereld? En Tesla, ja ze maken elektrische auto’s, maar heb je weleens onderzocht what it takes om lithium voor de batterijen te verkrijgen? Niet zo duurzaam.

Oké, individuele aandelen dan. Shell? Nee joh, dat is olie, dat is de duivel! Maar toch zijn het vaak dit soort bedrijven die wel het kapitaal hebben om innovatie te stimuleren. Doen ze dat dan wel voldoende? 

Vastgoed dan? Je hebt vastgoedbeleggers die objecten kopen, het een nieuwe bestemming geven en zodoende meer woningen creëren. Je kan ook op de beurs of in fondsen beleggen in retail vastgoed of kantoor vastgoed. Best goed toch? 

Crowdfunding misschien? Ja, daar kun je mooie initiatieven mee steunen en lokale ondernemers mee helpen. Maar daar loop je dan weer meer risico en tja, met je zuurverdiende geld wil je met minimaal risico beleggen.

Omdat ik een start-up heb in de financiële wereld, doe ik veel onderzoek. Ik lees me suf, scan bedrijven, banken, brokers, lees over allerlei soorten beleggingen én beleg er zelf flink op los. Ik ben van mening dat kapitaal een van de krachtigste middelen is die we hebben. Waar kapitaal heen vloeit, kun je verandering teweeg brengen. Dus soms juist zorgen dat kapitaal wordt geïnvesteerd om van binnenuit systemen te veranderen en innovatie te bewerkstelligen is iets waar ik me in kan vinden. Tegelijkertijd probeer ik te beleggen met een sterk moreel kompas. Juist om te zorgen dat kapitaal naar plekken gaat waar innovatie voor een betere wereld plaatsvindt. Is dit een illusie? Of is het tijd dat we de nare bijsmaak wegpoetsen die de Wall Street Boys voor ons allen hebben gecreëerd in het verleden?

Wat mij betreft zijn er vele aandelen en ETF’s die interessant zijn voor goed-doenerij-zoekende-zielen zoals ik. Denk aan Rize ETF’s, of sommige thematische VanEck ETF’s. Hoe weet je precies of de bedrijven die gebundeld zijn in ETF’s hun geld ‘goed’ investeren? Je weet het nooit 100%. Ik vind dat vooral de intentie van een belegger belangrijk is. Net als dat de intentie om minder dierlijke producten te eten en minder kleding uit China te kopen al enorm goed is, terwijl de vegans dat zullen betwisten.

“Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I’ll meet you there.” —Rumi

Maar wat dacht je van een initiatief zoals Carbon Equity? Ik ben groot fan.

Of aandelen zoals Xcel Energy, Enphase energy of Beyond Meat?

Of beleggen in vrouwelijke ondernemers via Joanna Invest? 

Er zijn vele mogelijkheden om te investeren in bedrijven en initiatieven die én bezig zijn to do good, én rendement te maken zodat jij kan koersen naar financiële onafhankelijkheid. Als we met elkaar de wereld een beetje leuk willen houden, elkaar een fijn leven gunnen, dan zullen we dat samen moeten doen. Samen beleggen en kapitaal bewegen naar plekken waar we de verandering willen zien. En niet ‘samen, maar ik, met mijn financiële vrijheid wens, voorop’.

 

Geef een reactie