Skip to main content

Optimistisch. Paniekerig. Een gekrenkt ego. Lesje nederigheid. Nog altijd vergeefse pogingen doen iets speciaals te bewerkstelligen in dit leven. De illusie middelmatigheid te ontstijgen. Plezier, vreugde en speelsheid. Maar ook angst en een constant niet-weten. Stress en zorgen. Leerzaam en dankbaar.

Ik heb het over onze start-up Elfin.

‘Djeez, meid, wat zit jij er emotioneel in!’

Yup, dat ben ik ten voeten uit. Over alles. Never a dull moment. Hoge pieken en diepe dalen, en daar tussen in tref je me niet snel. Ik werd ooit beschuldigd door een mannelijke manager (7 vinkjes man) ‘dat ik wat minder emotioneel moest zijn in vergaderingen.’ Zat ik daar te huilen? Nee hoor, ik zat me op te winden over wat er niet oké was (doe ik wel vaker) en stelde moeilijke vragen. Dat is tegenwoordig dus ook ‘emotioneel’. Afijn.

Een start-up hebben is voor mij elke dag een potje worstelen in mijn hoofd. Er is geen stabiele flatline. Ambivalent is my middle name.

Wat het niet makkelijker maakt?

Wij hebben besloten het pad van ‘investeringen’ te bewandelen. We willen niet zogenaamd ‘bootstrappen’: met eigen omzet gestaag doorgroeien. We willen sneller, meer impact, harder groeien en gas erop. Bovendien willen we een product ontwikkelen waar een flinke investering bij komt kijken.

Maar wist je dat 0,7% van al het investeringsgeld bij vrouwelijke ondernemers beland? En dat is echt niet zo omdat van alle aanvragen er maar 0,7% vrouw zijn.

Nog altijd wordt er sneller, eerder, meer en met meer gemak in onze geliefde mannelijke collega’s geïnvesteerd. De meeste investeerders zijn man en het is menselijk om te kiezen voor datgene wat je herkent: een andere man. Een man herkent bij een andere man sneller leiderschapskwaliteiten. Vrouwelijk leiderschap ziet er wat anders uit.

Van de week sprak ik Beth Massa, founder en ceo van Ozarka, op een borrel. Ze is op dit moment met haar mannelijke c0-founder aan het fundraisen. Ze vertelde me:

“Het is bizar hoe vrouwelijke investeerders andere vragen stellen dan mannen. Mannen vragen me alles over risico, over wat er mis kan gaan, of mijn plan wel haalbaar is. Vrouwen die stellen vragen die er echt toe doen voor ons bedrijf, die willen weten wat onze oplossing is en het potentieel.”

Een start-up is pittig. Fundraising al helemaal. De emotionele reis die je maakt op interpersoonlijk niveau is voor mij enorm. Maar in alle eerlijkheid: het is soms dubbel zo pittig omdat je een wereld in stapt waar er continu een stroom van vragen op je afkomt ‘of je het wel kan’, ‘of je plan wel goed is’ en ‘wat je gaat doen als het misgaat.’ Het is bijna een soort gaslightning nieuwe stijl.

Ik hoop met mijn artikelen andere mensen, vooral vrouwen, een hart onder de riem te steken: GO FOR IT! Een bedrijf opzetten is elke dag uit je zogenaamde comfort zone stappen, maar ook elke dag een groot avontuur. Het is niet makkelijk, funding ophalen is handelen met veel onzekerheid, en dat is oké. Laat je niet uit het veld slaan als het lastig wordt. Blijf geloven in jezelf, je idee en dat de juiste investeerder op je pad komt om je op een goede manier te helpen je ambitieuze plan tot leven te brengen!

 

Geef een reactie