Skip to main content

Ja, om maar meteen met de deur in huis te vallen: ooit, nog niet eens zo gek lang geleden, verdiende ik €7000 per maand. Netto. Pensioenbijdrage was al gedaan, verzekering betaald. €7000 keiharde pegels om elke maand een heerlijk vrij leven te leiden.

‘Er is meer in het leven dan pizza’s verkopen’, dacht mijn eeuwig hongerige en ambitieuze alter ego.

Schrijf je in voor mijn twee wekelijkse start-up nieuwsbrief en krijg de juice, tranen, successen en nieuwtjes rondom ons start-up avontuur als eerste in je inbox.

Ik zegde mijn baan op. Ik begon een start-up. Vrouwen helpen net zo’n fijn & (financieel) vrij leven te leiden als ik! Want daar wordt iedereen beter van. En nog 10 redenen waarom deze start-up een geniaal idee is.

Het is maar goed dat je soms geen idee hebt waar je aan begint. Anders ga je het niet doen. Hoor ik tevens ook van al mijn vriendinnen met kinderen.

Afijn, laten we het eens hebben over de impact van een start-up.

Even los van het feit dat een bedrijf opzetten het uiterste van je creativiteit, doorzettingsvermogen, inventiviteit en veerkracht vraagt. 

Een start-up betekent vooral géén €7000 netto per maand. In mijn geval: €1700 netto per maand. Moet ik zelf nog mijn pensioenbijdrage en verzekering mee betalen. Laten we zeggen dat ik zo’n €1300 overhoudt om elke maand van rond te komen.

Is niet veel hé? Sta ik dan, met mijn bek vol met verhalen over hoe belangrijk het is om als vrouw financieel onafhankelijk te zijn. Ondertussen heb ik geen eigen woning, werk ik vanaf mijn slaapkamer in mijn vaders huis en leen ik mijn man zijn auto als ik ergens heen wil.

Normaal gesproken vind ik dit best prima. Want echt slecht heb ik het niet getroffen hoor lieve lezer, wees niet bang. Ik kan wel een tijdje teren op weinig inkomen. Het is zoals het is, en ik heb een groter doel. Ik ga er gewoon vanuit dat de beloning ooit komt. De beloning voor mentaal, emotioneel en ook financieel heel veel geven.

Maar af en toe loop ik vloekend en tierend door mijn kleine slaap- euh werkkamer! Als ik een brief krijg van de bank waar ik al sinds mijn 11e bankier en sinds mijn studententijd (!) een creditcard heb. ‘Uw creditcard wordt geblokkeerd. Dank voor uw vertrouwen!’ Mijn levensstandaard is niet toereikend, zei de mevrouw van deze grootbank aan de telefoon. ‘Nee, ik kan niks voor u doen, helaas.’

En ik kan ook wel een klein traantje laten als ik met een hypotheekadviseur spreek om te kijken of er ergens, links of rechts, een optie is om toch een eigen appartementje te kopen. ‘€80.000 euro zou je wel aan hypotheek kunnen krijgen hoor!’ Misschien heb jij nog een tip voor een leuke vervallen schuur ergens in Drenthe?

Een bedrijf bouwen, ondernemen, is het meest empowering wat ik als vrouw ooit heb gedaan. Van 0 iets opzetten dat mezelf ontstijgt én andere mensen helpt. De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen die ik hierboven noem. Maar soms is het even slikken. En ronduit k*t. Ik bedoel, zomaar pardoes mijn creditcard blokkeren terwijl ik die gebruikt voor ongeveer ALLE online transacties?

Ondernemen, een bedrijf bouwen, vergt tijd. Vergeet alle Instagram succes verhalen. Solide bedrijven zijn zelden in een jaar gebouwd. ‘De €10k per maand hype’ betreft vooral ZZP-ers en eenpitters. Maar kosten gaan voor de baat. Internationale ambitie vergt grote investeringen. En kleine salarissen. Sowieso in het begin.

Nu als een dolle mina op zoek naar een alternatief voor mijn creditcard. En op zoek naar een schuur in Drenthe.

 

Geef een reactie