Skip to main content

Afgelopen weken heb ik vele ondernemers, die al 13 stappen verder zijn met hun bedrijf dan wij, gesproken over team building. En team building is in mijn ogen een cruciaal onderwerp waar je de voor jou juiste keuzes wil maken. Jij bouwt het team, het team werkt jouw visie uit. Je bedrijfsidee kan nog zo brilliant zijn, zonder team dat dit gaat waarmaken, ben je nergens. Nogal een prio dus. In dit artikel geef ik je een kijkje in onze gedachten over het team, waarin ik de visie van andere ondernemers ook laat gelden.

De samenvatting naar aanleiding van het spreken van de andere ondernemers? Iedereen doet het anders, iedereen heeft een andere visie. Dus? Uiteindelijk pik je de elementen eruit die passen bij jou en jouw bedrijf.

Schrijf je in voor mijn twee wekelijkse start-up nieuwsbrief en krijg de juice, tranen, successen en nieuwtjes rondom ons start-up avontuur als eerste in je inbox.

Rol van de founders

Wellicht begint het – het team bouwen – bij nadenken over de rol als founders, plus die skills die je samen hebt als founders (indien je met meerdere bent, zoals wij bij elfin). Ik vind het mijn rol als founder om een team te bouwen waarin iedereen zo gemotiveerd mogelijk is om het probleem wat wij zien, op te lossen. En motivatie zit hem in: beloning, equity, onderdeel zijn van de eerste stenen die gelegd worden en vrijheid in het tot leven laten komen van talenten en kwaliteiten.

Los van motivatie, verandert je takenpakket als founding team. Waar je in het begin alles zelf doet, ga je als je groeit vaak teamleden nodig hebben.

Voorbeeld: op het moment van schrijven, november 2022, hebben we met elfin onze eerste funding opgehaald. Hiermee bouwen we de MVP van ons product. Dat betekent dat we een groot deel van de dagelijkse content- en marketing taken overdragen, zodat wij ons bezig kunnen houden met de volgende stappen. En bij elke milestone die we bereiken zal dit verder evolueren.

Visie op het team

In mijn gesprekken met andere ondernemers (van o.a. we are eves, quan, carbon equity, en meer), of door het luisteren naar interessante podcasts, ben ik erachter gekomen dat iedereen een andere visie heeft op een team bouwen.

Er zijn founders die hebben gewerkt met flexibele freelance contracten totdat ze een MVP hadden staan, hiermee een product market fit konden aantonen, en een grote financieringsronde konden doen. Deze founders pleiten ervoor dat je voordat je je product market fit (hippe ondernemersterm voor ‘jouw product lost een probleem in de markt op en mensen willen dit product voor hun probleem’) hebt bewezen, je ook nog niet exact weet welke kwaliteiten je nodig hebt in je team. Daarnaast is het wellicht fijn om als prille start-up de runway (weer zo’n hippe term: hoe lang kun je vooruit met het geld dat op je bankrekening staat) langer te kunnen maken, en af te schalen in kosten indien een financieringsronde langer duurt of de omzet tegenvalt. Allemaal hele valide argumenten.

Aan de andere kant sprak ik founders die voorstander waren van wel snel een senior team aannemen. Dit kan je groei accelereren en geeft stevigheid aan je organisatie omdat je een goed team hebt. Hier vind ik ook wat voor te zeggen.

En een mix van bovenstaande ben ik ook tegen gekomen: cruciale rollen aannemen, een goed equity plan opstellen, en overige taken laten opvangen door een freelance team.

En wij?

Welke route we bij elfin op dit moment willen bewandelen is een mix. We geloven enorm in dat talent in ons team ons gaat helpen onze missie te verwezenlijken. We hebben nu hulp op grote strategische vraagstukken van een raad van advies met onder andere een CTO, CFO en investors. Daarnaast zijn er andere activiteiten waar we hulp nodig hebben, maar waar we freelance of agency oplossingen vinden.

In het opschalen met mensen zit een soort volgordelijkheid. Een balans. Teveel strategische denker, maar een gebrek aan doeners, is niet goed. Maar op bepaalde momenten en bepaalde vlakken heb je strategische denkers nodig om het bedrijf de volgende fase in te loodsen. Om eerlijk te zijn: dit stemmen we bijna wekelijks af.

Focus, keuzes maken en een hele duidelijke roadmap zijn handvatten waar wij vaak op terugvallen in het geweld van non-stop werk, ideeën, iteraties en evaluaties die er liggen te wachten op ons. En het lastige? Ook die roadmap verandert continu. Comfortabel worden met non-stop verandering is handig.

Ben jij ook een ondernemer en heb je ook ervaring met teams bouwen binnen een start-up? Deel jouw ervaring met me, I love it!

 

Geef een reactie