Skip to main content

Van idee tot geld op de bankrekening: welk proces volg je eigenlijk als je investeringen zoekt voor je bedrijf? In dit artikel beschrijf ik ons proces bij elfin – wat niet hét proces is, uiteraard. Elk bedrijf bewandelt zijn eigen pad, dit was het onze. Let wel: dit was het onze voor de eerste investeringsronde. Misschien bewandelen we voor een volgende ronde een ander pad. Maar als dat zo is, dan geef ik jou daarover uiteraard een update 😉

Schrijf je in voor mijn twee wekelijkse start-up nieuwsbrief en krijg de juice, tranen, successen en nieuwtjes rondom ons start-up avontuur als eerste in je inbox.

Wil je vooral persoonlijke tips en mijn top 5 lessen na het succesvol afronden van de eerste investeringsronde? Scrol dan snel door naar onderaan deze pagina!

Van idee tot geld op de bankrekening

Hier in 13 beknopte stappen. Hieronder zal ik elke stap uitschrijven. Als dat teveel lees werk is – snap ik, je bent druk een bedrijf te bouwen, geen tijd voor lange lappen tekst – dan bij deze de korte samenvatting.

 1. Je hebt een idee;
 2. Je maakt een pitchdeck;
 3. Hier maak je 38 versies van;
 4. En dan nog een keer 97 aanpassingen;
 5. Dan ga je op zoek naar investeerders;
 6. Maar niet zomaar, want je wil de JUISTE investeerders;
 7. Dan bel je de advocaat en zeg je: ‘hey, hoe werkt dit juridisch’?;
 8. Je gaat aan de slag met nadenken over welke voorwaarden je wil hanteren;
 9. Dan ga je lunchen, bellen, presenteren, mailen met investeerders;
 10. Je vraagt ook in je netwerk ‘zeg, ken jij nog potentieel goede investeerders voor mij?’;
 11. Dan ga je daten met je potentiële investeerder. Eerst daten, dan trouwen;
 12. Als er een wederzijds aanzoek is, teken je de papieren;
 13. De investeerder stort geld;
 14. Bonus stap: mijn tips, wat ik graag eerder had willen weten.

Stap 1 t/m 4

Hier gaan we niet al te lang bij stilstaan. Zie dit artikel over wat er sowieso in je pitchdeck moet staan.

Stap 5: Opzoek naar investeerders

Opzoek naar investeerders. Ai, waar vind je die? Hierbij is je netwerk cruciaal. Investeer tijd in het connecten met mensen. Dat kunnen andere founders zijn, dat kunnen investeerders zijn of dat kan een vriend of vriendin zijn, die weer iemand kent, die weer iemand kent. Wat sowieso belangrijk is, is om alle vormen van schaamte even los te laten. Of misschien is schaamte niet het juiste woord: ego. Je ego moet je even op vakantie sturen.

Jij hebt een top idee, en je hebt een fijne investeerder (of meerdere) nodig om jouw idee levend te krijgen. Maar van de 100 mensen die jij gaat benaderen, gaan 99 mensen jouw idee minder goed vinden dan jijzelf. Maak je klaar voor afwijzing en ghosting (mensen die je negeren of gewoon nooit meer wat laten horen). Dat is part of the game. Lees dit artikel over hoe ik om ga met afwijzing (en dat doet pijn, en dat is oké).

Tip: schrijf je in bij netwerk clubs. Voor vrouwen, denk bijvoorbeeld aan the next women. Of schrijf je in voor start-up bootcamps. Stof je Linkedin profiel af. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Stap 6: De juiste investeerders

De juiste investeerders. Dat is een major detail. Afhankelijk van de fase waar je in zit als bedrijf, wil je misschien wel investeerders met bepaalde kennis, met een bepaald netwerk. Of misschien wil je investeerders die je met rust laten. Denk goed na en ga niet trouwen met de eerste de beste die zich aandient. Nee, eerst daten. Aftasten. Is dit een match? Wat is de beste partij voor jouw bedrijf en jouw toekomst?

Stap 7: Juridisch advies

Bel een advocaat. Als je met investeerders gaat samenwerken, dan is het vaak zo dat ze jou geld geven, of andere resources, in ruil voor profiteren van de toekomstige groei van je bedrijf. Dit wil je niet handje klap regelen, dit wil je op papier, in een document dat juridisch klopt en in lijn is met de wet.

Ga op zoek naar een advocaat die ervaring heeft met juridische documenten rondom de fase waar jij in zit als bedrijf. Als je net als wij net je eerste ronde doet, hoef je geen experts te hebben die alles weten van private equity constructies. Ook hier: vraag je netwerk om advies en of ze goede advocaten kennen.

Stap 8: De voorwaarden

Okay, hier moet je even goed aandachtig meelezen. Welke terms & conditions hanteer je als je als bedrijf? Er zijn meerdere constructies mogelijk om investering op te halen. Tegenwoordig is community investering populair, dus middels crowdfunding geld ophalen.

Bij elfin hebben we voor de eerste investeringsronde gekozen voor een converteerbare lening. Wat ook gangbaar is in deze fase is een SAFE (simple agreement for future equity).

Let op: een SAFE is vooral in start-up land USA een gangbare constructie, maar in Nederland kennen nog niet alle advocaten deze vorm, en dat kan soms wat schuren. Wil je met een SAFE werken, zoek dan een partij die dit legal wise voor je kan regelen en hier ervaring mee heeft.

Beide constructies hebben een groot voordeel: je schuift de bedrijfswaardering voor je uit. Want in de vroege fase van je start-up wil je niet ingewikkeld doen met allerlei valuation vraagstukken, simpelweg omdat het nog te vroeg is. Als je verder bent, en je hebt een product, met resultaten, en je wil opschalen: dan ga je soms richting een investeringsconstructie waarbij je direct equity (aandelen) weggeeft. Maar ook dan: it’s up to you en wat werkt voor jouw bedrijf.

Bij elfin hebben we ook nagedacht over: wat willen we voor onze eerste believers? Daarom zijn wij niet gaan crowdfunden, want vaak zitten hier voor de investeerders hoge(re) kosten aan. Wil gunnen onze fans van het eerste uur een eerlijke deal. In onze CLA (convertible loan agreement) hebben we een paar belangrijke aspecten opgenomen: wanneer de lening converteert (een converteerbare lening converteert in aandelen) en op welke voorwaarden, wat er gebeurt als de lening niet kan converteren, tegen welke bedrijfswaardering deze converteert, etcetera. Heb je vragen over een construct zoals deze? DM me dan op Linkedin, happy to help!

Om goede voorwaarden te formuleren en op papier te krijgen: ga terug naar stap 7.

Stap 9, 10 en 11: investeerders aan boord

Stap 5 en 6 ben je actief mee bezig. Je hebt een deal sheet opgesteld en contact met de advocaat. Dan is het nu tijd om een investeerder aan boord te krijgen! Kruip in de huid van de investeerder. Iemand investeert haar geld in jou, maar het is geen liefdadigheid. Op welke voorwaarden zou je zelf willen investeren? En in welke bedrijven zou je willen investeren?

Investeerders, afhankelijk van de fase waarin je zit, kijken, bottom line, of er geld verdiend kan worden met jouw idee. Ze willen een gevoel hebben bij de schaalbaarheid en de marktpotentie. Je business model scherp hebben is dus een no brainer, en dit goed kunnen overbrengen ook. Hoe groot is de industrie eigenlijk waarin je actief bent? Focus je je op een consument die eigenlijk weinig te besteden heeft, of ga je voor grote winstgevende bedrijven als klant?

Ik persoonlijk vind dat we in het leven en ook in het bedrijfsleven dingen vaak onnodig ingewikkeld maken. Moeilijke termen gebruiken, ingewikkelde ellenlange excel sheets maken. Jouw investeerder wil weten hoe groot de kans is dat de investering terugkomt, inclusief goed rendement.

In een prille beginfase is een heldere missie hebben belangrijk, een goed en sterk founding team onmisbaar, tuurlijk. Maar in the end draait het om ‘what’s in it for the investor’? Soms is dat niet zozeer rendement, maar bijdragen aan een betere wereld. Afhankelijk van je product en type investeerder dat je zoekt.

Stap 12 en stap 13: easy peasy

Hier zit het werk niet in. Behalve mensen achter de broek aan zitten.

Stap 14: wat ik eerder had willen weten

Er zijn tegenwoordig genoeg blogs, boeken of podcast te vinden over start-ups en het ophalen van funding. Maar waar je nergens informatie over vindt, is het mentale en emotionele aspect van deze enorme stap die je maakt als founder. Want laten we eerlijk zijn en alle stoerheid even parkeren: het is nogal wat.

Game is on als je vreemd geld ophaalt om je bedrijf te laten groeien. De kans is aanwezig dat je bedrijf zich ontplooit zoals je wenst, maar de kans is er ook dat het geen succes wordt. En dat je dus niet je voorgespiegelde mooie rendement kan waarmaken. En afdwalen naar die gedachten, is soms best overweldigend. Kan onzeker maken, of een plafond sessie om 03:12 ’s nachts creëren. Sta jij aan de start van building your own empire, en heb je ook investeringen nodig om je idee tot uitvoer te brengen? Hier mijn tips.

Tip 1

Support netwerk. Zorg dat je 3 of 4 mensen om je heen verzameld die al doen (of hebben gedaan) wat jij wil gaan doen. Mensen die een aantal stappen verder zijn. Nodig ze uit voor lunch, help ze met een wederdienst, stuur ze een bos bloemen, maar zorg dat ze eens in de zoveel tijd een uurtje jou willen steunen. Dit is zo enorm waardevol en wat mij betreft onmisbaar.

Tip 2

Er zijn heel veel zaken die je moet uitzoeken, en waar je waarschijnlijk nog nooit in je leven mee te maken hebt gehad. Denk aan de juridische zaken, maar denk ook aan: een pitchdeck maken, hoe een mail te sturen naar investeerders, je markt potentie berekenen, een cap table opstellen, ondertussen je daily business up & running houden, etc. Ik heb zelf veel gehad aan schaamteloos vragen stellen in mijn netwerk. Echt, mensen willen je helpen. Ga niet zelf zitten kauwen op moeilijke topics, vraag hulp. VRAAG HULP.

Oh, en als je dan contact zoekt en om hulp vraagt: wees concreet. Mensen hebben vaak drukke agenda’s en willen best helpen, maar to the point. Ik krijg zelf weleens verzoeken ‘om koffie te drinken en kennis te maken.’ Dat is dan meestal een ‘nee’, hoe graag ik de hele wereld ook wil helpen.

Tip 3

Tip van praktische aard, maar zorg dat je een persoonlijk financieel plan hebt. In de meeste gevallen betekent een start-up = geen dik salaris. Hoe ga je je dagelijkse kosten opvangen en heb je voldoende spaargeld om je start-up minimaal 1 a 2 jaar de tijd te geven? Bespreek het met een eventuele partner en maak een plan.

Tip 4

Al heel snel wist ik – toen elfin nog fire for women heette en mijn hobby blog was – dat als ik mijn idee tot leven wilde brengen, en dit goed wilde doen, ik een co-founder nodig had. En een co-founder (of founders) is niet altijd makkelijk, maar dat is precies de bedoeling (zorg dat je een co-founder vindt die gelooft in de missie maar complementair is aan jouw skills). Niet makkelijk = als het goed is heb je pittige discussies, en als het goed is wrijft het af en toe flink. Want uiteindelijk ben je ook maar 2 (of 3, 4, of meer) mensen met onzekerheden, angsten, twijfels, gekke habits en meer.

Maar! Een mede eigenaar maakt het – voor mij – op andere vlakken een stuk makkelijker, en leuker. Je deelt een missie en gevoel van urgency. Je deelt moeilijke momenten. Je kan altijd sparren en samen oplossingen bedenken. Ik had elfin nooit zonder Lieke kunnen én willen doen. Mijn tip is dus: zoek en vind ook een Lieke.

Tip 5

Deze tip steel ik, nee: deze tip geef ik door. Geleerd van Wies Bratby. Wij mensen, en vrouwen nog meer dan mannen, hebben ons eigen wonderlijke brein zo geprogrammeerd dat we snel hele families beren op de weg zien. Onzekerheid, imposter syndrome, twijfel, noem maar op. Vaak komt dat neer op twijfelen aan jezelf. Je moet in jezelf en je kunnen geloven, anders ga je een moeilijke en ook gewoon vervelende tijd tegemoet. Heeft niemand wat aan, aan dat getwijfel en angsthazen gedoe. Jij al helemaal niet. Hoe hiermee om te gaan?

Een BRAG BOOK. Een simpel notitie boekje, waar je elke dag (ELKE dag ja) opschrijft wat je goed hebt gedaan. Van groot (dikke deal binnen gehaald) naar klein (mijn team geholpen en een aardig compliment gegeven). Hiermee rewire je je brein. Werkt echt. Geloof mij. Maak je eigen brag book.

Geef een reactie