Skip to main content

Met elfin hebben we onze eerste funding ronde opgehaald. Zo lees je hier. En ik ben trost op ons, dat we ondanks alle afwijzing doorgaan en uiteindelijk mensen weten te overtuigingen van ons plan. Maar euh, ‘afwijzing?!’ Ja, dat zit zo.

Van die ene investeerder die instapt in onze trein, die zegt ‘Yes dames! Ik geloof in jullie, jullie visie en jullie product, ik doe mee!’ zijn er zeker 99 mensen die zeggen: ‘mwah, mij niet bellen.’

En dat is pittig. Een bedrijf bouwen ansich vind ik vooral leuk. Het is hard werken, slim werken, slim nadenken. De lastige strategische vraagstukken, de berekeningen, de ontwikkeling: daar zit de moeilijkheid niet (ja ook, maar dat is allemaal figureoutable, zoals Marie Forleo zo mooi zegt). Het moeilijkste aan een bedrijf bouwen, althans: zoals wij er voor kiezen om het te doen, is de mentale klappen die je krijgt.

Elke ‘nee’ doet meer pijn dan dat elke ‘ja’ me blij maakt. Maar dat geeft niet, ook dat went. ‘Alles went, behalve een vent’, zei mijn moeder altijd.

Als founder moet je dus leren dealen met afwijzing. Van investeerders, maar ook van klanten, partners en potentiële medewerkers. Je gaat vaker ‘nee’ horen dan een ‘ja’. Hoe ik mezelf behoed voor belanden in een negatieve spiraal na een afwijzing?

Ik geef mezelf 5 minuten en dan mag ik even calimero spelen. Iedereen is groot en ik ben klein, dat werk. Balen, onzeker zijn, twijfelen, de toekomst van elfin zien verdampen en het even helemaal niet meer zien zitten. Ik zet letterlijk een timer. 5 minuten zielig doen.

Na die 5 minuten is het voorbij, het geklaag. Dan gaan we back to business. Dan pep ik mezelf op en ga ik terug naar ons plan. We hebben een goed doordacht plan, op basis van onderzoeken, resultaten en kennis. Dan ga ik terug naar onze roadmap. Ik bedenk wat we al allemaal hebben gecreëerd en hoe ver we al zijn. Ik denk aan de duizenden vrouwen die we al hebben geholpen. Ik denk aan ons prachtige product dat we aan het maken zijn.

I get over myself en ga samen met Lieke knallen. En ik blijf denken aan de founder van Canva. 100 mensen zeiden ‘nee’, 1 investeerder zei ja. Ze heeft nu een gigantisch waardevol bedrijf neergezet.

Oh en mijn top tip: zorg voor een vangnet om je heen van andere founders die idealiter net iets verder zijn dan jij. Die de klappen van de funding zweep kennen en die weten hoe je je voelt. Die je kunnen helpen, die meedenken en die je af en toe een hart onder die riem steken.

Zet ‘m op!

 

Geef een reactie