Skip to main content

In september/oktober 2022 hebben we met elfin onze eerste funding opgehaald. We streefden naar €100.000, en dat is ruimschoots overschreven. In dit artikel wil ik je meenemen in hoe ons pitchdeck was opgebouwd (… en wat een pitchdeck überhaupt is) met als gedachte dat wanneer jij ook in de eerste fundingfase zit, je hier iets aan hebt. Anders is het je tijd niet waard deze lap tekst te gaan lezen, duh. Ons €100.000 pitchdeck, how did we fix it? Lees het hier my dear friend.

Maar, first things first, waarom zou je eigenlijk funding ophalen? 

Funding

Als je een bedrijf hebt kan het zijn dat je doelstelling is dat je wil groeien. Of dat je een product wil ontwikkelen. Een idee tot uiting brengen. Of misschien heb je al een lopend bedrijf maar heb je extra geld nodig om een investering te doen. Afijn, de redenen om extern kapitaal op te halen zijn talloos. Wij bij elfin hebben dit nodig omdat we een kostbaar digitaal product willen bouwen, en daarvoor kunnen we niet langer ‘bootstrappen’.

Dat laatste hebben we een jaar gedaan: een bedrijf organisch bouwen, dus wat je verdient weer terug investeren en zo gestaag door ontwikkelen. Maar dat gestaag ging ons te traag. We willen sneller, harder, beter, meer impact.

Uit cijfers blijkt dat in vergelijking met mannen heel veel vrouwen hun bedrijf bootstrappen en niet het pad gaan bewandelen van funding ophalen. In dit artikel wil ik niet ingaan op waarom vrouwen in zulke kleine getallen in de wereld van ‘venture capital’ vertegenwoordigd zijn, daar lees je namelijk hier meer over.

Ons €100.000 pitchdeck

Dan over naar de orde van het artikel: het pitchdeck. Dat is eigenlijk een hele korte presentatie waarin je de aandacht van de investeerder probeert te trekken. Investeerders zien honderden pitchdecks per jaar van start-ups die hun geld nodig hebben, en maar een heel klein percentage krijgt het uiteindelijk voor elkaar om funding op te halen. Afijn, veel pitchdecks onder ogen, drukke agenda’s – dan moet je er dus voor zorgen dat je de aandacht trekt. Dat je een investeerder overtuigt waarom jouw business idee een goed idee is waar zij/hij zijn geld in moet investeren.

Een pitchdeck moet kort en krachtig zijn. Een investeerder gaat nooit op basis van enkel een pitchdeck investeren, dus in gesprekken kun je in detail uit wijden over je geniale idee, hier houd je het kort.

De opbouw

Hoe jouw pitchdeck in elkaar moet zitten hangt af van de fase van je bedrijf en wat voor een soort investering je ophaalt. Wij hebben €100k+ opgehaald met een pitchdeck waarvan we nu al denken ‘ach, cute.‘ Maar het was goed voor de eerste fase. Inmiddels stappen we een andere fase in, hebben we meer geld nodig, gaat het om andere constructies en andere metrics.

Wat in ons 29e pitchdeck  (yes, er zijn vele oefen versies, aangepaste versies, en pruts versies aan vooraf gegaan) sterk naar voren kwam, was:

Team

Het team. In zo’n vroege fase als waarin wij zitten, moeten mensen vooral vertrouwen hebben in het founding team. Wie zijn de oprichters en waarom gaan zij dit varkentje wassen? Welk voordeel heb je ten opzichte van andere mensen die wellicht hetzelfde idee zouden kunnen hebben als jij?

probleem

Het probleem. Als je als bedrijf niet een probleem weet op te lossen, heb je weinig kans van slagen. Alhoewel, dat is niet helemaal waar. Er zijn talrijke miljoenen bedrijven precies 0.0 problemen oplossen in de wereld, maar er zelfs meer creëren. Denk Shein, denk andere vergelijkbare fast fashion troep. Denk het zoveelste drankje. Denk andere nutteloze dingen. Afijn, duidelijk probleem definiëren is belangrijk om investeringen op te halen in deze fase waarin wij zitten. Als je weet wat je oplost, dan weet je wat je focus is. Maar hét probleem definiëren, is ingewikkelder dan gedacht.

Voor elfin hebben we het probleem gedefinieerd dat vrouwen niet met hun lange termijn financiën aan de slag gaan (en dat komt ze duur te staan, pun intented) omdat ze geen aansluiting vinden bij het huidige financiële ecosysteem (producten, adviseurs), ze onzeker zijn, niet weten hoe en waar te beginnen en waar terecht te kunnen.

We hadden ook het probleem kunnen definiëren ‘vrouwen hebben een pensioengat’, of ‘vrouwen verdienen minder’, of ‘vrouwen beleggen minder’, wat allemaal waar is, maar waar wij als elfin geen match zouden zien met de visie die we hebben. Nu ik dit opschrijf voel ik een soort kriebel in mijn buik en lijkt het me zo gaaf om hier eens live chat sessie over op te zetten met jullie. Kom ik misschien ooit, later, eens op terug.

Oplossing

De oplossing. Een probleem is 1 ding, maar hoe ga je dit oplossen? Een korte, krachtige omschrijving van je oplossing zegt veel over waar je je focus hebt. Onze oplossing op het probleem zou kunnen zijn om zelf financieel adviseur te worden, maar dat is niet schaalbaar. Onze oplossing zou kunnen zijn om een financiële instantie voor vrouwen te kunnen oprichten, maar dat vinden wij pink washing en betutteling. De oplossing zou kunnen zijn om een nieuw magazine merk te lanceren, maar dat sluit niet aan op waar de vrouw echt behoefte aan heeft.

Afijn, je snapt me. Probleem heel helder hebben, en de oplossing hier naadloos op aan laten sluiten. Elfin’s oplossing? The trusted resource for women to ask and learn all about money, tailored to her specific needs.

De markt

De markt. Potentie. Hoeveel mensen kun je klant maken met jouw oplossing? 10, of 10 miljoen? Als investeerder wil je weten hoe groot het bedrijf potentieel kan worden. Is logisch. Met alles in je pitchdeck moet je een beetje in de huid van de investeerder kruipen. Stel dat JIJ zou investeren in dit bedrijf, wat wil je dan weten? Maar vergis u niet als we het hebben over marktpotentie. Dit is een lastige. In het begin zul je meer natte vinger werk toepassen, maar probeer er goed over na te denken. Met elfin focussen we ons op de vrouw, dus we hadden kunnen zeggen: de helft van de wereldbevolking is vrouw dus dat is onze markt. Maar dat is om te lachen, zo werkt het niet.

Hoe wij onze marktpotentie (en potentiële omzet uit deze markt) hebben bekeken? Allereerst hebben we onze huidige business als uitgangspunt genomen. We hebben X omzet weten te maken door Y vrouwen aan ons product te binden.

Y vrouwen in Nederland is Z% van alle vrouwen in Nederland die in onze doelgroep vallen.

We focussen ons op de Europese markt. Daar zijn 230 miljoen volwassen vrouwen. 30 miljoen daarvan passen binnen de vrouw die wij targetten. Als we Z% daarvan (zoals we wisten te onboarden in Nederland met huidige middelen) onboarden in ons product, maal de gemiddelde omzet die we per vrouw realiseren, dan creëren we een omzet potentie van ABC miljoen.

Is dit de waarheid? De manier om je markt potentieel te berekenen? Nee, dit is enkel hoe wij het nu hebben aangepakt.

Verdienmodel

Je businessplan. Verdienmodel. Hoe komt er geld in het laatje? Een businessmodel is onderhevig aan veranderingen, want door te doen leer je. Je leert over behoeftes, conversie, kansen en gedrag. Nou hebben we dit al ruim een jaar gedaan bij elfin, dus konden we hier goede dingen over zeggen. Vinden we zelf dan.

We hebben bij elfin 4 verschillende manieren waarop we geld verdienen, zowel aan de B2C kant als aan de B2B kant. Kijk, echt niet elk bedrijf hoeft meerdere manieren hebben om geld te verdienen. Echt niet elk bedrijf hoeft enorm veel klanten te hebben om geld te verdienen. Denk aan bedrijven die jachtschepen maken. Of denk aan ASML. Maar jij bent een slimmerik en snapt waar ik heen wil. Je investeerder wil over een aantal jaren haar geld terug, inclusief flink rendement. Jouw businessmodel moet daarvoor zorgen. Dus maak er een goed verhaal van.

Tip: het is ook interessant om te kijken hoe je met je verdienmodel nieuwe markten kan aanboren, en andersom: kun je met je klantenbase een nieuw verdienmodel aanboren? Bij elfin hebben we tal van ideeën, maar dit komt mondeling in gesprekken naar voren, anders komt er teveel detail in het pitchdeck.

En verder?

Dit waren de belangrijkste aspecten waarbij de eerste believers van elfin zijn ingestapt. Nu, oktober 2022, maken we ons klaar voor de volgende investeringsronde. Daarbij worden andere metrics en details en focuspunten belangrijk. Ik ga je meenemen op onze reis en voor nu: stuur me een DM op Linkedin als je vragen hebt. Luister onze podcast over The Making Of elfin. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor The Juice die je niet vindt hier in de blogs.

Ciao!

 

Geef een reactie