Skip to main content

Hi beste lezer. Leuk dat je hier bent. Hopelijk lees je tot het eind. Ik ga 5 van mijn ‘ultieme lessen aan mijn jongere zelf’ delen met je. Maar eerst: weet je waarom ik het gaaf vind dat je ‘hier’ bent? Een eigen bedrijf opzetten – en zeker een bedrijf waar je product een technische oplossing gaat zijn, in de financiële wereld, waar je vreemd kapitaal aantrekt om te investeren – is niet iets wat mij (tot nu) bekend was. Ik kende niemand, geen enkele vrouw, geen vriendin, geen familielid, die me is voorgegaan. Ik hoop met deze blogs meer openheid te creëren en andere (vrouwelijke) ondernemers een hart onder de riem te steken.

Wat Lieke en ik doen is, vind ik, best bold. In de wereld van venture capital, waarbij grote investeerders met veel geld investeren in start-ups en scale-ups, gaat minder dan 2% naar vrouwelijke ondernemers. Minder dan TWEE procent. En het is echt niet zo dat er van alle ondernemers van 2% vrouw is.

Maar het is een mannenwereld. Net als dat de financiële wereld een mannenwereld is. Dus zowel in ons product willen we het ‘wat we kennen’ opschudden, maar ook in het bouwen van een bedrijf hopen we onze eigen weg te kunnen gaan, en een voorbeeld te gaan zijn voor andere vrouwen.

Verjaardag!

Afijn, dit was een lange intro, vorig weekend, 1 oktober 2022, was er ook wat te vieren!

1 oktober, precies een jaar geleden lanceerden we ELFIN. Oh boy, oh lady, wat een jaar! Ik deel met je 5 dingen die ik aan mijn jongere zelf (1 jaar jonger, ik ga het niet dramatischer maken, maar je snapt vast waar ik heen wil) had willen zeggen.

In de begin tijd van ELFIN heb ik het zwaar gehad. Slapeloze nachten, onzekerheid, de nodige mental breakdowns en boosheid (geen idee op wie of wat, ik denk: mezelf). We zijn nu een jaar verder en hebben afgelopen weken onze eerste Angel Investors onboard. Ik zal in een volgend artikel wat meer vertellen over die investeringsronde (vind je misschien ook interessant om meer over te weten?), maar eerst: met de kennis van nu, wat zou ik mezelf een jaar geleden hebben verteld?

Dit…

  1. Niemand heeft antwoorden. Leer van anderen, maar vertrouw ook op jezelf en je gut feeling. Voorbeeld: veel tech ondernemers pleiten voor volle focus op product, en als dat allemaal een beetje staat gaan ze wat aan marketing doen. Ik geloof sterk in beiden. We hebben afgelopen jaar vooral een content & marketingspel gespeeld, en daarmee hebben we straks duizenden vrouwen in onze base zitten die we heel snel kunnen onboarden in ons product. Er is niet 1 waarheid, creëer je eigen waarheid.
  2. Heb geduld. Jouw rolmodel ondernemers hebben niet in 3 maanden een florerend bedrijf gebouwd. Een bedrijf bouwen, althans een bedrijf wat wij voor ogen hebben, betekent flink investeren in techniek en data. Betekent een bedrijfscultuur en HR proces. Betekent processen en mensen voor daily business. Betekent tijd investeren in relaties met partners. Betekent nog meer tijd investeren in relaties met potentiële investeerders. Betekent pitchen. Afwijzing. Nog een keer. Nieuwe vacatures. Weer bellen met de advocaat voor legal dingen. En nog een keer. Schrikken van de factuur. Sterker nog: het zweet op de rug hebben staan van hun facturen. Maar ze toch nodig hebben. Campagnes opzetten. Nadenken hoe en welke rolmodellen een rol gaan spelen. Nadenken hoe we exact geld gaan verdienen in onze bedachte marketplace. Ik wil maar zeggen: trek minimaal 3 jaar uit voor een basis.
  3. Creëer een schil van rolmodellen en mensen die jij inspirerend vindt. Ik wil een schaalbaar tech bedrijf bouwen, buiten de Nederlandse grenzen, waarbij we minimaal 1 miljoen vrouwen helpen financieel savvy te worden. Dat betekent dat ik heb gezocht naar mensen die mij zijn voorgegaan of hetzelfde ‘spel’ spelen. Met deze mensen zorg ik dat ik elk kwartaal een videocall inplan. Hiermee trek ik mezelf letterlijk uit mijn comfort zone en ga even varen op hun ervaring, energie en kennis.
  4. Geef jezelf ‘marinatie’ tijd. Ik was geneigd te snel dingen te doen, te beslissen, om later te denken: shit. Dus ik gun mezelf tijd om alle puzzelstukjes te verzamelen alvorens een beslissing te nemen. Het duurde meer dan 8 maanden voordat we precies wisten wat onze strategie als bedrijf werd (tot die tijd hebben we vooral getest en gevalideerd); pas nu schrijven we vacatures om mensen aan te nemen, in vaste dienst; pas nu voelen samenwerkingen met partners goed omdat we nu weten hoe we kunnen samenwerken en veel waarde voor de doelgroep kunnen creëren.
  5. Cliché, maar waar: je bedrijf gaat zo snel als dat de founders aankunnen & durven. Vorige week spraken we een geweldige vrouwelijke VC aan wie we trots onze plannen en planning rondom funding vertelden. We hebben ambitieuze doelstellingen, vinden we zelf. En toen zei ze: “kunnen jullie iets meer ambitie laten zien, met name in de snelheid?” Ik moest even schakelen. Ja, natuurlijk kunnen we dat. Dank voor raising the bar.

Dus les voor oude Puck: spring in het diepe, geef alles, leer van anderen, verzamel rolmodellen en ga leren bewegen in een constant veranderend bedrijf. Oh en wees compassie vol naar jezelf, you’re only human too. Gas erop!

Geef een reactie