Skip to main content

“Weet je wat ik graag zou willen? Iets bedenken wat ie-de-reen wil hebben.” Aldus mijn ex. Waarop mijn vader antwoordde: “Een nieuwe auto?”

Ik lachen. Ex boos. Hij wilde graag sparren over een baanbrekend idee. Maar mijn vader is een slimme reclame man en weet: mensen willen meestal geen ingewikkelde dingen. Al denken marketeers daar vaak anders over. Mensen willen 2 dingen (ik schetste ze hier ook al, in het artikel over copy write technieken): move away from pain, move towards pleasure.

In dit artikel geeft ik je tips om goede teksten te schrijven. Gebruik dit bij elk stuk (geschreven) content en wees een blij mens met blije klanten.

Simpel

Mijn verloofde – met wie ik veel spar over mijn bedrijf elfin, hij is ook ondernemer dus dat is lekker lullen samen – pleit voor hetzelfde: hoe simpeler, hoe beter. In dit artikel wil ik pleiten voor simpele communicatie.

Maar hoe maak je communicatie simpel? Hoe voorkom je dat teksten wollig zijn? Dat de lezer afhaakt en dat je zorgvuldig gemaakte content niet beklijfd?

Aandacht

Als je gaat schrijven wil je naast weten wat de pains & pleasures zijn van mensen, weten wat hun brein motiveert.

Ons brein onthoudt geen tekst, wel verhalen.

Aandacht, hoe werkt dat anno 2023? Nu we nog 4 seconden aandacht hebben?

We hebben niet de energie, niet het vermogen om alle beslissingen te overwegen. Zo’n 95% van alle beslissingen nemen we onbewust. Onze wereld bestaat uit meer prikkels dan ooit en meer (marketing)boodschappen, maar minder aandacht. Leer hoe je bewust het onbewuste brein kan verleiden, en je bent een happy marketeer.

Hoe krijg je eerder een (kleine) ”ja” op jouw verzoek en creëer je een band met je klant? In alle vormen van communicatie? Tips om goede teksten te schrijven lees je in de volgende alinea. Teksten die de aandacht trekken, en vasthouden. Want dat wil je.

Tips om teksten simpel te maken

Schrijven is een kunst. Trek je iemands aandacht? Mooi. Weet je iemands aandacht vol te houden? Bravo! Maar dat is lastig. Ik zie vaak dat mensen moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen gebruiken. Wolligheid, vaagheid en en verwarrende constructies. 

Als je een tekst hebt geschreven, is het zaak er heel kritisch naar te kijken en te editen. Wat je in bijna alle gevallen zal moeten doen:

  • Schrappen. Schrijf je wat écht relevant is? Of schrijf je om te schrijven? Waarmee prikkel je de lezer en waarmee schrijf je wat je zelf graag wil schrijven? Wees enorm kritisch op je eigen tekst.
  • Inkorten. Ga maar na: als je een mail opent en deze is enorm lang, denk je al snel ‘laat maar.’ Word je meteen geprikkeld en ziet jouw brein dat je deze mail in 45 seconde kan lezen? Dan ben je sneller geneigd om je aandacht erbij te houden. 
  • Tekst actief maken. Alle zullen / willen / kunnen eruit. Maak van zinnen: ik zou je graag eens willen adviseren om een goede tekst te schrijven → ik adviseer je een goede tekst te schrijven.
  • Vage, moeilijke woorden eruit halen. Bye bye vakjargon, moeilijke werkwoorden en woorden die je in het dagelijks leven nooit gebruikt. Je wil je lezer niet imponeren, je wil je lezer prikkelen en binden. 
  • Lange zinnen verkorten. Zorg ervoor dat alinea’s rond de 4 woorden zijn, zinnen rond de 10-12 woorden. Gebruik niet teveel woorden die langer zijn dan 5 a 6 tekens. Tenzij je een boek schrijft. Maar je wil storytelling marketing (!) doen. 
  • Zwakke taal verwijderen. Van die nietszeggende termen, zoals: eigenlijk, in principe, hopen, proberen. Hoppa, weg ermee. 
  • Positief geformuleerd. We kunnen als mens niet niets voorstellen. Denk niet aan een roze olifant → denk aan een tijger. 
  • Maar het vlot. Als je tegen iemand praat gebruik je ook geen termen zoals: aan de hand van, ten behoeve van, reeds, indien, alsmede. Schrijf alsof je een vlotte babbel hebt.

Tip: lees je tekst hardop voor. Daarmee kun je vaak errors eruit halen.

Call me

Je snapt ‘m hé? Gimme a call als je hulp nodig hebt. Succes darlings!

 

 

Geef een reactie