Skip to main content

“We need to seduce them, not sell something to them!” Dit riep ik in 2013 toen ik bij Wehkamp begon te werken en de redactie mocht opzetten. Uiteraard in het Engels, want ik wilde very international klinken.

Verleiden, niet verkopen.

Ik vond dat we vrouwen niet moesten pushen kleding te kopen, maar moesten verleiden om er zonder te veel moeite op hun best uit te zien.

In 2019 begon ik met wat nu elfin is. Ik verkocht geen beleggingsrekeningen, maar ik verleidde vrouwen om te gaan voor financiële onafhankelijkheid.

Bij elfin verkopen we geen informatie over beleggen en e-courses met excel bestanden, we verleiden vrouwen het heft in eigen handen te nemen en hun zelfvertrouwen te boosten zoals ze nog nooit hebben ervaren.

Wat is storytelling marketing?

Dit verleiden doe je aan de hand van storytelling. Bij storytelling denken mensen vaak aan lange stories, zoals een film of een boek. Dat kan, dat is een unieke vorm van verhalen vertellen. Maar ook binnen marketing is storytelling niet meer weg te denken (of: zou je het niet meer over het hoofd moeten zien).

Ik zie te vaak gebeuren dat bedrijven hun service verkopen. Maar dat werkt niet altijd lekker. Storytelling marketing kan weleens meer opleveren dan verwacht. Waarom?

Selling:

–> Informatie laten zien

–> Mensen vragen te kopen

–> Over jezelf praten

Storytelling:

–> Connectie creëren

–> Desires aanspreken

–> Inspireren tot actie

Race to the bottom

Adverteren in de hoop op bereik en klanten? Dat is een race to the bottom. Advertentie kosten rijzen de pan uit en de strijd om de aandacht van de consument is real. Maar organisch bereik en organisch groeien? Dat is ook verdomde ingewikkeld. Los daarvan ontwikkelt AI techniek zich razendsnel en kunnen strak slimme bots sneller content maken dan jij. 

Als bedrijf zijnde is het meer dan ooit van belang om originele, unieke en waardevolle content te maken om enerzijds op te vallen en anderzijds een loyale base te creëren. En we weten allen: fans van jouw merk, zijn trouwe klanten. Maar hoe creëer je die waardevolle en unieke content? Niet af en toe, maar consistent? Storytelling is hier wat je nodig hebt. Om dat goed te kunnen inzetten, is een aantal aspecten enorm belangrijk, zoals:

  • weten wat jouw klant beweegt
  • weten hoe je met content kan beïnvloeden
  • schrijven om te verbinden

Wat is storytelling marketing niet?

  •   Ellenlange, wollige verhalen.
  •   Zielige verhalen doordrenkt van emotie om de aandacht te trekken.
  •   Enkel voorbehouden aan influencers.
  •   Elke dag dansfilmpjes maken op Tiktok.

Wat is storytelling marketing wel?

Verhalende marketing om de aandacht van je klant te trekken. Met name verhalen waar we onszelf in herkennen en waar basale motieven worden aangesproken die ons drijven. Verhalen kunnen ook verteld worden in een foto. Of in een illustratie. Het zijn dus niet enkel geschreven verhalen.

Fans maken

Is dit een nieuwe variant op branded content? Ik vind van wel. Branded content gaat alsnog vaak over content about the brand, terwijl storytelling gaat over mensen triggeren, raken, verlangens aanspreken, inspireren. In een wereld waar we een aandachtsspanne hebben van zo’n 8 seconde, wil je stop-scrolling attention. En dat creëer je met storytelling.

Gevoelens en dromen versus dingen

In het kort komt het erop neer dat mensen geen dingen kopen, maar gevoelens. Daarom gaan luxe artikelen zoals Rolex horloges en Chanel handtassen als warme broodjes over de toonbank. Ze kopen geen zwarte tas, mooie stiksel, handgemaakt. Nee, ze kopen het gevoel van stijl.

Mensen kopen geen handgemaakte dubbel vering matrassen met geitenwollen vulling en een touch of gold, ze kopen een heerlijke nachtrust.

Men koopt geen blik met een stuur op 4 wielen met de naam Ferrari, men koopt het gevoel van succes, van status.

Voorbeelden storytelling

€2000 voor je website design, koop nu! –> €2000 voor een virtuele etalage die jouw expertise in de kijkers zet.

€139 voor een membership waar je met excel je financiën op de rit krijgt –> Je financiële onafhankelijkheid is dichterbij dan ooit met het membership voor slechts €139

Volg een traject bij mij als business coach en laat jouw bedrijf groeien –> Ik weet hoe sh*t het voelt om je adem in te houden als iemand vraagt ‘hoe gaat het met je bedrijf?’ Ik ben hier om je te helpen vol zelfvertrouwen te kunnen antwoorden ‘never been better.’ Boek nu een call en we starten met het boosten van jouw droom business.

Mijn bedrijf helpt je om te goede marketing campagnes te maken –> Picture this: je sluit vrijdag je werkdag af, na een uitgerust weekend open je je laptop op maandag en zie je dat je sales sky rocket is gegaan afgelopen weekend. En dit elke week opnieuw. Zonder gedoe, zonder strijd met Facebook ad manager. Because you have us.

 

 

Geef een reactie