Skip to main content

We hebben de aandachtsspanne van een vis. Elke dag krijgen we honderden, zo niet duizenden marketing uitingen voorgeschoteld. Hoe ga jij opvallen? De aandacht pakken? En ervoor zorgen dat mensen wél even een paar minuten lezen en scannen (ja, laten we bescheiden blijven) wat je doet?  Dit komt aan op goede teksten. Copywriting in chique taal. Kunnen schrijven als een baas waarbij je mensen triggert met een hook, de juiste angle pakt en dan, hoppa, een CTA die niet te missen is. Maar euh…. Krekels op de achtergrond. Hoe doe je dat dan? Hoe schrijf je teksten die jou een onweerstaanbare storyteller maken? Is niet heel lastig, want vele mensen gingen je voor. In dit artikel deel ik 3x copywrite tactieken die weleens kunnen werken. Read and learn darlings!

Pains & gains

Voordat je goede copy kan schrijven die mensen raakt, is het belangrijk om te weten wat hun pijn is, wat hun gewenste situatie is en wat ze tot nu toe tegen houdt.

In de kern willen mensen maar 2 dingen:

  • Move away from pain
  • Move towards pleasure

Nog zoiets om rekening mee te houden: people give zero f*cks about you en jouw product. Mensen zijn gefocust op zichzelf. Ze willen weg van hun pijn, richting hun plezier. Kun jij ze daarbij helpen? Top.

Zij willen geen wasmachine die 3000 toeren kan draaien en een trommel met bladgoud want zo konden ze het product lekker prijzig maken. Nee, mensen willen de hele week niet aan de was denken, in het weekend in 15 minuten met grof geweld al hun meuk erin pleuren, de deur kunnen dichtdrukken met een kracht waarbij alle frustratie van de week eruit komt en vervolgens van hun welverdiende weekend genieten, terwijl de wasmachine ervoor zorgt dat ze geen omkijken meer hebben naar het hele huishouden.

Mensen willen geen met dubbele siernaden gefabriceerde badpakken uit een fabriek in Portugal met prachtig uitzicht over het industrieterrein. Ze willen een badpak waar alle vetrolletjes, cellulite en lichaamsdelen die vanwege de zwaartekracht al richting het graf bewegen verbloemen, zodat ze als de 20-jarige god(in) over het strand kunnen flaneren en van elke levende snack veel bekijks hebben.

Afijn, je snap ‘m hé? Dacht ik al. Gaan we nu naar een stappenplan dat jou helpt. Zo niet: bel me.

Stappenplan goede copy schrijven

Legacy

Het begint bij helder hebben waar jij om bekend wil staan. Zodoende kun je focus en gericht schrijven. Want de ene dag een verhaal over het gesnurk van je buren en wat er tegen te doen, en de andere dag een uitgebreide video hoe de vishengel die je verkoopt helpt om een lekkere snoek te vangen is verwarrend. En mensen willen geen verwarring. Ze willen weten welke droom van hun uitkomt bij jouw bedrijf.

Voorbeeld: 

  • Bij elfin helpen we vrouwen financieel onafhankelijk worden
  • We are eves staat bekend om het faciliteren van eerlijke en filter vrije beauty reviews
  • Crisp staat bekend om super verse en lokale boodschappen
  • SLA staat bekend om biologische salades die je nergens anders proeft 

Waar wil jij om bekend staan?

Jouw topics

Welke 2 a 3 topics wil je continu en consistent herhalen, om duidelijk te maken waar jij voor staat? Voorbeeld:

Reformation is een mode label dat staat voor sustainable fashion – hier krijg je elke paar weken een update over – en voor customer love – dus ze highlighten vaak vrouwen die hun kleding dragen om zo een connectie te creëren en liefde te uiten voor hun klant.

Bij ELFIN helpen we vrouwen financieel onafhankelijk worden. De 4 pijlers hiervoor zijn beleggen, personal finance, income en mindset. Alles wat we doen en maken hangen we op aan deze topics. We werken bij elfin met thema maanden waar we informatie en inspiratie bieden op 1 van deze topics. Women Inc. doet dit ook op een goede manier met thematische campagnes.

Afijn, schrijf eens op welke topics er passen binnen jouw legacy.

Pleasure

Zoals we al bespraken: mensen willen weg van pijn, en richting plezier. Dus het is belangrijk om te definiëren wat hun pijn is en wat hun plezier is.

Wat is het plezier van jouw doelgroep?

ELFIN: nooit meer geldzorgen en vrijheid. 

Let op: het plezier van onze doelgroep is dus niet: beleggen. Of een budget opstellen. Boring. Dat zijn allemaal praktische uitingen.

Pijn

Welke pijn weerhoudt ze ervan in beweging te komen?

ELFIN: onzekerheid.

Deze kennis over de pijn en pleasure van jouw klanten gaat je helpen om te raken met je content. Te triggeren. Mijn bescheiden mening is dat het belangrijker is dat je raakt met woorden, dan dat het visueel allemaal prachtig en gestyled is.

3x copywrite tactieken om direct mee te oefenen

The hook

De ultieme ‘I got your attention’ tactiek. Wanneer gebruik je dit? Als je een personal brand bent en je mensen wil engagen rondom jou als persoon en jouw eigen journey wil inzetten om anderen te helpen.

STAP 1: JE ACHTERGRONDVERHAAL

Geef een inkijkje in waar jij was toen jouw verhaal begon. 

“Ik verdiende meer dan een ton in loondienst, maar elke euro ging elke maand op. En dan maakt het niet uit of je €30.000, €60.000 of €100.000 verdient: als je geen slimme dingen doet met je geld, kun je veel verdienen tot je een ons weegt, maar die financiële vrijheid zal nooit komen.”

STAP 2: JE DOEL(EN)

Geef inzicht in wat je wél wilde (bereiken, doen, zijn, zien).

“Wat ik dolgraag wilde was voldoende geld hebben zodat ik me financieel onafhankelijk zou voelen. Zodoende kon ik mijn tijd, mijn dagen, indelen zoals ik wilde. Geen file elke ochtend, geen lange vergaderingen in een muffig kantoor, geen paycheck to paycheck overlevingsmodus.”

STAP 3: INTERNE / EXTERNE STRIJD

Waar worstelde je mee? You’re only human 😉

“Maar ja… HOE ging ik dit doen? Ik had geen idee. Ik voelde me een gevangene van mijn eigen situatie.” 

STAP 4: PROBLEEM DAT JE RAAKT – HET “AHA MOMENT”

Welk besef kwam? Welke openbaring zorgde dat je uiteindelijk naar stap 5 gaat?

“Ik wist dat ik zelf moest veranderen. Mijn gedachten én mijn gedrag. Ik moest anders naar geld gaan kijken, anders over geld gaan denken. Dealen met mijn gat in mijn hand, en mijn geld slim vóór mij aan het werk gaan zetten.”

STAP 5: HET PLAN DAT JE HEBT GEMAAKT + DE ACTIE DIE JE HEBT ONDERNOMEN

Wijs ze de weg, vertel wat ze kunnen doen.

“Ik kwam in aanraking met de FIRE – financially independent & retire early – movement en wist: dit is het! DIT is wat ik wil, dit is wat ik moet doen! Ik begon met inzicht vergaren in mijn financiële situatie (wat komt erin en gaat eruit, hoeveel kan ik opzij zetten, hoeveel moet ik sparen, wat moet ik doen voor later, etc.). En ik begon met beleggen. Beleggen om van mijn geld méér geld te maken.”

STAP 6: HET CONFLICT 

Uiteraard is de weg naar de oplossing niet simpel en zijn er beren op de weg. Welke kwam jij tegen?

“Maar ik kwam behoorlijk wat beren tegen om naar deze formule van ‘simplicity’ te gaan. Ik moest echt leren om de verleiding van nieuwe leuke kleding te weerstaan. Ik moest leren welke manier van beleggen bij mij past (en hier alle FOMO gevoelens en ‘get rich quick’ verleiding weerstaan) en ik moest leren om geduld te hebben.”

STAP 7: EINDRESULTAAT: PRESTATIE + TRANSFORMATIE

Wat heb je gedaan, doe je nu en hoe is de situatie anders dan bij stap 1? Je bent een baas, show it.

“Inmiddels is het 2022, en heb ik een fijne passieve inkomstenstroom uit mijn beleggingen. Ik beleg elke maand in indexfondsen met een mooi rendement. Ik werk in alle vrijheid en creativiteit voor mijn eigen bedrijf.”

AIDA – attention, interest, desire, action

Dit wordt ook vaak gebruikt voor marketing funnels en campagnes, maar dit kun je net zo goed gebruiken voor jouw eigen storytelling.

ATTENTION

“De eerste keer dat ik wakker werd en €2500 rijker was zonder er een uur voor te werken”

INTEREST

“Stel je voor dat dit op jouw bankrekening gebeurt, en dan niet eenmalig, maar elke week of maand?”

DESIRE

“Ik ging van 40 uur keihard werken met elke maand een eenmalige uitbetaling, naar slim mijn geld inzetten zodat mijn geld vóór mij ging werken.”

ACTION

“Dit wil jij ook, toch? Passieve inkomsten en je geld vóór je laten werken is niet iets wat alleen voor the happy few is. Ook jij kan dit leren. Hoe? Leer de regels van geld en investeren, en ontdek hoe je dit zelf kan doen.”

Schets, beloof, bewijs, actie

Lijkt erg op AIDA, maar je schets hierbij niet jezelf als held, maar iemand die je al hebt geholpen. Je schetst een helder beeld van iemand met wie je klant zich ook kan identificeren. Dit werkt goed in combinatie met harde call to action’s en sales uitingen.

PICTURE

“Isabel ging van ‘aan het eind van de bankrekening nog een stukje maand over’, naar elke maand financiële rust, steady sparen en beleggen”

PROMISE

“Bij ELFIN helpen we vrouwen met slimme tactieken om hun geld goed te managen en vóór zich te laten werken.”

PROVE

“Isabel stak lang haar kop in het zand wat betreft haar lange termijn financiën, maar ze besefte ook dat als ze die sabbatical wil plannen over 5 jaar, dat ze nu haar geldzaken onder ogen moest komen.”

PUSH

“Stop ook met wegduiken voor je financiën en het blijven uitstellen van sparen en beleggen. Bij ELFIN leren we je hoe je met minimale effort, minimaal risico en vooral veel rust en vrijheid kan werken aan jouw droomleven door slim met je geld om te gaan!”

Simplicity

In bovenstaande voorbeeld gebruik ik veel tekst. Dit is ideaal voor emails of voor mensen wiens aandacht je al hebt. Maar in de wereld van overkill, is simplicity fijn. Óók in je teksten. En hier komt een sterk staaltje storytelling om de hoek kijken. Marketeers beschrijven vaak dingen, in plaats van hun klant recht in hun desire aan te spreken. Een paar voorbeelden:

  • Sluit je aan bij ELFIN, maak een financieel plan en leer beleggen. Naar → “klaar om ook je leven te gaan leven op jouw voorwaarden?”
  • Ik ben een business coach die je helpt om slimmer om te gaan met je social media uitingen. Naar → “in 13 minuten per dag een social sales kanon.”
  • Wij zijn een viswinkel waar je de beste hengels kan kopen. Naar → “jouw allergrootste vangst binnen handbereik.”

 

Succes, zet ‘m op en schrijf wat headlines waar mensen bij watertanden! Kom je er niet uit en zou je weleens een 2e paar ogen willen laten mee kijken op jouw storytell plannen en uitingen? Drop a message!

 

Geef een reactie