Skip to main content

“Hoe kun je van een grote visie naar kleine, concrete stappen gaan? Ik verzand vaak in het overweldigende ‘hoe ga ik dat óóit bereiken’ gevoel?”

Kijk, dan ben je aan het juiste adres bij mij. Ja, alle valse bescheidenheid laat ik geheel achterwege in dit artikel. Heeft precies niemand wat aan.

Jij wilt weten hoe je dat grote idee (een eigen retraite centrum starten, een expat community oprichten, een vastgoed portefeuille opbouwen, een restaurant openen – whatever it may be maar je snapt waar ik heen wil) daadwerkelijk gaat realiseren.

Want holy F. Het is nogal wat.

Toen ik mijn eerste eigen bedrijf startte, lang geleden, in 2011, het was een mode tijdschrift, besloten we van de een op de andere dag ‘we gaan internationaal.’ Dus dat deden we. We deden wat speurwerk hoe we magazines niet alleen in Amsterdam maar ook in New York en Tokio in de winkels kregen, pleegden wat telefoontjes. Zochten een goede engelse copywriter en zetten alles in werking. De eerstvolgende uitgave lag vervolgens inderdaad in 25 landen in de winkels.

Achteraf vroegen veel mensen mij ‘hoe heb je dat gedaan op je 23e?’ Nou, precies zoals ik dat nu op mijn 35e (zou je niet zeggen, hé 😉 ) zou doen: een groot idee opsplitsen in allerlei kleine, haalbare en niet zo enge taken. Die taken vervolgens een voor een uitvoeren en samen zorgen die ervoor dat jouw grote droom tot leven komt.

Starting small, doesn’t mean thinking small.

Geen enkel mens op deze aarde die iets grootst heeft bereikt of gedaan, zal zeggen dat dit is behaald door in een keer van stap 1 naar stap 10 te gaan.

Elke marathon loper is begonnen met 1 kilometer.

Elke bedrijf heeft ooit zijn eerste klant binnen gehaald.

Elke Instagram pagina is begonnen met 1 volger.

Dus hoe ga jij met jouw grote dromen, van grof naar fijn, naar die allereerste stap?

Stap 1

Begin met het opdelen van de grote visie, het grote doel, in behapbare stukken. Ik neem ELFIN als voorbeeld. In 2019 ontstond mijn idee dat er een platform moest komen voor vrouwen over geld. Maar hoe ging ik dit, met mijn fashion degree zonder enige vorm van financiële kennis, in godsnaam doen? Het startte met een eerste blog.

Inmiddels pakken we het serieuzer aan. Een platform waar we vrouwen helpen to take charge of their financial future bestaat uit enkele grote componenten. Zoals een factbase e-learning omgeving, een community, een content platform en een netwerk van financieel expert. Dat zijn 4 grote brokken die samen een visie tot uiting brengen.

Vervolgens breken we deze grote brokken (want ook dit blijven nog grote chunks die overweldigend kunnen zijn) op en delen deze op hun beurt op in kleinere stukken. Een content platform bestaat uit artikelen, behoeft een SEO strategie en heeft een goed werkende website nodig.

Snap je ‘m? En neem eens de tijd, niet 10 minuten, maar een volle middag. Pak een groot vel en schrijf alle denkbare chunks uit.

Stap 2

Vervolgens heb je een enorme lijst aan componenten die samen optellen tot het doen laten uitkomen van jouw droom. En nu? Hoe zet je de stap van ‘op papier’ naar ‘in de praktijk’?

Dit begint met alle brokken in stap 1 te clusteren en bepalen waar de eerste prioriteit ligt. Nemen we weer ELFIN dat geweldig mooie platform als voorbeeld. We zijn daar niet begonnen met een netwerk van financieel experts, want nogmaals: fashion degree. Marketing carriere. Ik kende letterlijk 0 mensen in de financiële sector. Dus dat kon niet de eerste stap zijn. Ik moest beginnen met iets dat haalbaarder was en dichterbij. Ik kon wel een blog gaan schrijven over mijn eigen financiën. Dus dat was stap 1. Die eerste blog.

Bepaal je prioriteiten en de opbouw van de grote componenten, en voor stap 1 ga je dan – om je up & running te krijgen – 3 acties opschrijven.

3.

Dat is te doen toch?

Nemen we weer het ELFIN content platform als voorbeeld. Wat in dit geval 3 logische stappen zouden kunnen zijn:

  1. Op internet zoeken wat voor een website systeem ik wil –> een blog zoeken die vergelijkingen maakt tussen wordpress, jimbo, etc.
  2. 5 andere blogs over dit onderwerp opzoeken en inspiratie opdoen
  3. Een titel bedenken voor mijn eerste artikel.

Kinderspel, kleine lullige acties? Ik herhaal: starting small, doesn’t mean thinking small. Begin. Hoe kleiner je de acties maakt, hoe waarschijnlijker dat je ze oppakt en uitvoert.

Stap 3

Houd je progressie bij. Wat wij doen bij ELFIN is werken met Trello. Daar hebben we een backlog voor alle grote topics en ideeën. Een sprint met de acties die we de komende 14 dagen oppakken. Per actie hebben we checklisten. En dan een ‘done’ bord. Hierdoor maken we grote ideeën en stappen behapbaar, goed te monitoren en uitvoerbaar.

Tip

Zoek hulp bij het tot leven brengen van je droom. Het kan erg helpen om taken te delen of uit te besteden. Daarnaast geeft dit ook een vorm van accountability. Als je van jezelf weet dat je er een handje van hebt jezelf te saboteren en af te haken omdat de reis zo lang is: zoek hulp. De jaren verstrijken toch, of jij nou wel of niet aan de slag gaat met jouw droomproject. En het klinkt cliché, maar elke week 3 kleine taken die je dichterbij brengen, maakt je sowieso al een dikke vette winnaar ten opzichte van iedereen die niet start omdat ze opzien tegen de lange reis.

Tip 2:

Geniet! Want er is weinig leuker én krachtiger dan actief jouw grote visie, idee of droom tot leven te brengen!

Geef een reactie