Skip to main content

3 minuten. Dat is hoeveel tijd we kunnen opbrengen om geconcentreerd een artikel te lezen of een video te kijken.

8 seconden. Dat is ongeveer onze attention span.

Duur. De advertenties die je inkoopt voor bereik.

Vicieuze cirkel. Dat is waar je in beland met korte termijn pleister marketing.

Lang. Wil je dat je bedrijf blijft bestaan.

Hoog. Wil je dat je omzet en winst is.

Maar (pardon my french) how the F ga je dat realiseren in deze tijdsgeest?

Hoe pak je de aandacht van de consument om bij jou aan te kloppen? En dan niet alleen NU, maar ook volgende week/maand/jaar?

Fans. Dat is het antwoord (nouja, ‘1 van de antwoorden’, maar lekker stellig vertellen hoe het moet is af en toe goed voor ons ego). Creëer fans. Maak ze wild. Maak dat ze het niet eens in hun hoofd halen om bij de concurrent sfeer te proeven.

Ze willen alleen jouw merk/product/dienst/visie. Omdat je raakt, bindt, connect. 

En fans creëer je niet met een korting. Of met een boodschap over de features van je product of dienst. Fans creëer je door een band op te bouwen. Ze willen jouw merk omdat je hun taal spreekt, omdat je verhalen vertelt die ze raakt, omdat je een community hebt waar ze bij willen horen, omdat je events organiseert waar ze tijd voor vrij willen maken.

Elfin is een bedrijf dat is ontstaan vanuit storytelling. Ik sprak vanuit mijzelf, in mijn tone of voice, over een beladen taboe topic (geld en beleggen) voor een bepaalde doelgroep (vrouwen). Maar nu hebben we de shift gemaakt van ‘persoonlijk blog’ a.k.a. influencer page, naar een platform dat niet op 1 persoon hangt. Hoe doe je dat, als bedrijf dat geen influencer is? Hoe creëer je alsnog een fanbase en bind je mensen aan je merk? Hier mijn tips voor bedrijven zonder tonnen aan budget om dure bureaus in te huren:

Tip 1

Introduceer gezichten aan je merk. Maak het persoonlijk. Dat kunnen werknemers zijn, of influencers, of klanten die zo blij met je zijn en dankbaar dat je hen 15 minutes of fame wilt geven. Je kan er ook voor kiezen om zelf de showpony van je bedrijf te zijn, maar dit maakt je business minder schaalbaar en fragiel – het hangt immers van jou af, en even 2 maanden sabbatical nemen wordt dan lastiger.

Tip 2

Indien je gaat samenwerken met influencers: maak dit een logische fit. En een influencer 1x een product op Instagram laten zien, maakt geen fans. Zorg voor een samenwerking waarbij het logisch is dat de influencer samen met jou verhalen vertelt.

Tip 3

Gaan we door op verhalen vertellen. Ga verhalen vertellen.

Tip 4

Verhalen vertellen is een lange termijn strategie. Het is een hele andere tak van sport dan Google Ads inkopen of een grote awareness campagne op TV knallen. Behandel het als een vak apart en laat het ‘manusje van alles op kantoor’ niet op vrijdagmiddag nog even een Facebook post maken ‘zodat we ook wat aan branded content doen.’ Een verhaal vertellen klinkt zo simpel, maar dit vergt een doordacht plan en een goede strategie. Je wil het niet de ene dag hebben over de voetbaluitslagen vorige week en het andere moment over hoe jouw sieradenmerk het leven van mensen mooier maakt. Verhalen vertellen, doordacht en met een plan, vergt denk- onderzoek en planningswerk.

Tip 5

Branded Content is trouwens iets anders dan Brand Publishing. Beide goed. Die eerste heeft als doel een conversie (je wil dat je ontvanger iets doet met jouw uiting) en die laatste heeft als doel om iemand heel erg fanboy te maken. De meeste bedrijven willen Branded Content. De echte waaghalzen gaan voor Brand Publishing. Stel, je hebt een sieraden merk. Een branded content uiting kan zijn: “sieraden zijn te gek, kijk hoe prachtig het je outfit afmaakt, draag het in combinatie met deze schoenen en TJAKAA nu kopen!” Een Brand Publishing uiting kan zijn: “mijn sieraden worden vervaardigd in Egypte waar vrouwen de stengels van katoenplanten gebruiken om kralen te maken. Ik ga nu een mooie portret reeks laten zien waar ik deze vrouwen interview en hen laat vertellen over hun werk.”

Ongezouten mening 1

Sommige bedrijven hebben helemaal geen Brand Publishing nodig in mijn optiek. Denk kabel TV, denk Action. Daar moeten producten en diensten het gewoon goed doen, of producten de allergoedkoopste meuk zijn.

Tip 6

Je verhalen adverteren is best slim, mits de advertentie een goede fit is voor het platform. Adverteren heeft vaak een beetje een vies bijsmaakje, want ‘als je content maar goed genoeg is, pikken mensen het vanzelf op.’ Ja, sommige virals hebben dat geluk. Maar de kans is erg groot dat jij een goed verhaal hebt, maar tussen de honderden, duizenden andere partijen nog niet bent opgepikt door je geliefde publiek. Als je een mooi verhaal, via het juiste kanaal adverteert om mensen te vertellen ‘hey, ontdek mij’, dan is daar niks mis mee. Laat je niet wijs maken dat storytelling alleen goed is als je organisch een stadium vol krijgt.

Tip 7

De wereld is SNEL en vaak weten we niet wat aanslaat. Zonde om veel tijd en geld te spenderen aan mooie content die jouw publiek iets minder leuk vindt. Lange leve TESTEN. En dat werkt 2 kanten op. Kijk, zo: lanceer formats, quick & dirty, en test response. Beste engagement: dit door ontwikkelen. Maar ook: wat werkt organisch goed? En dat gebruiken voor ads voor meer bereik en meer mensen attenderen op jouw content.

Tip 8

Werk met formats. Bel mij want deze schud ik uit mijn mouw. Een format maakt je content plan makkelijker, want je hoeft niet keer op keer te bedenken waar je het toch eens over moet hebben.

Tip 9

Kijk goed – als je de Brand Publishing wil toepassen in je bedrijf – naar de echte publishing bedrijven, want zij snappen dit trucje. Met elfin is mijn droom om de Vogue voor financial literacy te worden. Dus ik kijk dondersgoed hoe Vogue content maakt, het merk bewaakt per land, overlap en verschil per land zonder de unieke Vogue touch te verliezen, de keuzes die ze maken voor content en meer.

Marketing leus als afsluiter

Uiteindelijk zal een echt goede Brand Publishing strategie leiden tot meer efficiëntie in je gehele marketing funnel. Maar hier heb je geduld, lef en visie voor nodig.

1 reactie

  • Agnes schreef:

    Leuke – en nuttige – teksten! Een beetje in de stijl van Over leven als ondernemer van Joelle de Jager (denk ik) dat ik dit weekend in één ruk heb uitgelezen!

Geef een reactie