Skip to main content

Ik ga al een aantal jaren mee in het werkende leven. Alle bijbaantjes daargelaten, hustle ik al zo’n 12 jaar om wat brood op de plank te krijgen. Afgelopen 12 jaar heb ik best veel gezien, gedaan, geobserveerd, geluisterd, gefaald, verloren en adviezen tot me genomen. Dit resulteerde in enorm veel lessen, van ‘hoe plezier te hebben in een groot bedrijf’ tot ‘hoe slaap je nog als je een eigen bedrijf hebt?’. Lessen die ik graag met jullie deel, lieve lezer, want zoals met alles wat ik deel: sharing is caring.

Misschien ben jij net begonnen met je carrière, misschien draai je al vele jaren mee, misschien wil je een stap maken, naar boven, onder, links of rechts, of misschien kun je wel gewoon een hart onder de riem gebruiken.

Afgelopen 12 jaar heb ik veel inspirerende mensen ontmoet, en even zoveel ontzettende stumperds. Van beide heb ik evenveel geleerd. Daarnaast zijn de meest waardevolle lessen voortgekomen uit mijn eigen fouten, gebreken en falen. Lessen die ik vandaag de dag onbewust toepas in dagelijkse activiteiten, en lessen die ik soms bewust inzet. Daarnaast besef ik dat het leven 1 grote leerweg is en je het nooit hebt ‘uitgespeeld’. Dus ik doe ook maar wat. Lees, leer en hecht er vooral niet teveel waarde aan.

Kleine disclaimer: ik heb altijd werk gehad in niet-exacte beroepen. Marketing bijvoorbeeld. Dus de soms hele specifieke en soms hele algemene lessen, gelden wellicht niet als jij bijvoorbeeld arts bent. Kijk maar even of je er je voordeel mee kan doen.

Aanklooien

Gaan we meteen naar advies 1, dat niet voor artsen bestemd is, en hopelijk ook door geen enkele arts wordt toegepast, maar verrassend genoeg wel door vele marketeers en business owners: iedereen doet maar wat**. Ja, echt. Geloof mij maar dat dat zo is, dan hoeven we hier verder niet al te lang bij stil te staan.

Rust

Les nummer 2. Rust kan je redden. Reageer niet in volle emotie. Want de soep wordt zelden zo heet gegeten als dat ie wordt opgediend. Op kantoor bevind je je vaak in een groep mensen, en als je een groep mensen bij elkaar zet ontstaat er altijd een vorm van paniek, onrust, haantjesgedrag en vermeende urgentie. Tel tot 10, beter nog: wacht even een week met reageren, handelen en toepassen. Vaak lossen problemen zichzelf op, en zo niet: als jouw emotie (lees: je ego) plaats heeft gemaakt voor ratio, ziet de wereld cq het probleem er vaak een stuk anders uit.

Talk the talk

Numero 3: laat je niet gek maken door ingewikkeld taal gebruik van mensen. Vaak wordt dit trucje toegepast als iemand stiekem niet zo heel goed weet waar die het over heeft. Schroom dan ook niet om door te vragen. Zoals Albert Einstein eens zei: if you cannot explain it in a very simple way, you do not understand it well enough. Klopt als een bus.

Talent

Op nummer 4 staat het advies dat ik kreeg van een inspirerende manager, zij gaf mij de geweldige tip: “zet je talenten bewust in.” Wel handig om dan te weten wat je talenten zijn natuurlijk. Maar: je hoeft niet de hele dag door, week in week uit, bij elke activiteit jouw kennis en expertise vol in te zetten. Kies wanneer je dat doet. Bepaal welke grote activiteiten gaan bijdragen aan een beter imago, betere prestaties, betere oplossingen. Niet elk mailtje, elke vergadering, elke handeling behoeft jouw volle talent. Zonde. Bewaar het voor de momenten dat je echt het verschil kan maken.

Wat je wil

We gaan snel door naar nummer 5, een advies dat ik kreeg van een andere inspirerende manager, wederom een dame. Zij leerde mij, dat je als manager pas goed kan leidinggeven, als je zelf helder hebt wat je wil. En het klinkt zo simpel, maar sindsdien heb ik zoveel mensen meegemaakt die eigenlijk geen idee hadden wat ze precies wilden, en daardoor teams, projecten en situaties niet een heldere richting op konden sturen.

Marathon

Nummer 6, een hele belangrijke en oh zo vaak vergeten door ons drukke baasjes: rust. Om jezelf te behoeden voor verzanden in details, geneuzel in de marge en dingen die er niet toe doen, heb je rust nodig. Om uit te zoomen. Om afstand te nemen. Om je geest scherp te krijgen. Om weer met een helikopter view back in the game te kunnen stappen. Bouw dit voor jezelf in. In wat voor een vorm dan ook mag werken voor jou.

Mijn ervaring is dat dit makkelijker is in een baan bij een bedrijf, dan wanneer je je eigen bedrijf hebt. Want in je eigen bedrijf ben alleen JIJ verantwoordelijk. Toch: een bedrijf bouwen of samen met je team aan een project werken, dit is vaak allemaal een marathon. En om een marathon uit te lopen, met succes, zonder halverwege om te vallen, heb je een steady pace nodig. Niet continu sprintjes trekken waarmee je jezelf uitput.

En bedenk dat mensen vaak overschatten wat ze in een jaar kunnen realiseren, maar onderschatten welke verandering ze teweeg kunnen brengen in 5 jaar.

Calm & collected

Nummer 7 sluit aan bij nummer 6, bij het lopen van de marathon. Voor alle business owners onder ons: niemand is zo goed of succesvol of zo calm & collected als mag lijken op Instagram of Linkedin. Niemand. Lees ook nog eens les nummer 1.

Intuitie

Nummer 8, een van de moeilijkste: je intuïtie is er niet voor niets. Vaak klopt deze. Laat deze met name gelden als je in situaties belandt die echt niet oké zijn. Dit is dus geen werk-inhoudelijke tip, maar een interactie – en communicatie tip. A red flag is geen teken om op te passen, het is een teken om te escaleren. Verlies nooit je innerpeace terwijl je heel sterk voelt dat er een teken aan de wand is.

Afkijken

Nummertje 9. Dit was een tip van mijn eerste manager ooit, en het heeft even geduurd voordat ik het trucje echt begreep. Hij zei: steal shamelessly. Hierdoor heb ik geleerd om te kijken naar mensen, bedrijven, merken die iets doen wat ik ook wil, maar waar ik (of het merk/bedrijf waar ik werk) nog niet ben. Analyseer, observeer, breng in kaart wat zij anders dan doen jij, en kopieer dit gedrag, net zo lang tot je zelf net zo goed bent.

Luister

En de laatste, nummer 10: leer luisteren. Een inkopper, maar toch: als je praat herhaal je vaak wat je al weet. Luister. Luister naar wat andere mensen willen, bedoelen, vinden, zoeken, hinten. Leer door de regels heen door te luisteren. Vraag door. En nog een keer. Verwerk wat je hebt gehoord en gebruik dit in je werk. En voor alle ondernemers: luister meer naar je klant dan naar je eigen ideeën. Soms moeilijk, ik weet er alles van. Maar anticiperen op wat jouw klant wil, in plaats van het zelf te bedenken, ontwikkelen en erachter te komen dat het het nét niet is: jammer.

En nu hoppa back to work!

 

Geef een reactie