Skip to main content

In 2018 deed ik zelf mijn eerste belegging. Daarna vond ik het een goed idee om een bedrijf op te richten wat vrouwen ook helpt met beleggen. In de begin jaren van Elfin deed ik dat vanuit persoonlijke noot, maar naarmate de tijd verstreek besefte ik dat ik helemaal niet in staat was om dat zelf te doen, ik had experts nodig om de Elfin community te vertellen wat beleggen is. En in deze reis van A) mijn bedrijf bouwen en B) zelf beleggen, heb ik een aantal cruciale dingen geleerd. Zal ik ze toch maar delen met je?

Nobody knows

Als er 1 ding is wat ik iedereen mee wil geven: er is niet zoiets als ’the holy grail’ in de wereld van geld, beleggen en investeren. Geld is namelijk iets heel persoonlijks. Daarnaast ken ik geen enkele wereld die zich zo rationeel voordoet (finance) maar zo enorm emotie gedreven is. Heeft ook weer met dat persoonlijke te maken.

Wat kun jij hiermee?

Dit wetende maakt dat je elke ‘get rich quick’ tip in de wind kan slaan. Want als iemand zou weten wat echt the holy grail was, dan zat diegene op de Bahama’s te chillen in plaats van zich druk te maken om jou over te halen hetzelfde te doen als hij/zij.

Iedereen doet met zijn/haar geld wat men denkt dat het beste is. En iedereen doet maar wat.

Money money money

Geld is niets anders dan een currency. Ik wil een brood bij de bakker en mijn ruilmiddel is geld. Het komt meestal in de vorm van een papiertje, een muntje, of een digitale transactie.

En tóch.

Ruled het onze wereld. Onze drijfveren. Wakkert het basale angsten aan. Laat het mensen gekke dingen doen. Laat het mensen prachtige dingen doen. Heeft de een erg veel en de ander erg weinig. Er is geen enkel onderwerp waar ik zowel van houd als haat. Ik zou willen dat ik geld niet nodig had, maar zolang het wel zo is wil ik er graag veel van. En daar baal ik dan weer van.

Zolang ik in mijn eentje niet de wereld en het huidige ruilmiddel kan veranderen, geeft het mij het meeste rust als ik op dit vlak zo goed mogelijk voor mezelf zorg. Dat roept soms nare reacties op bij mensen, maar zolang ik weer naar punt 1 ga (geld is persoonlijk) zie ik hun nare reacties als iets van henzelf, en wens ik ze peace of mind.

Risico

Er is niet zoiets als ‘zonder risico’.

Beleggen brengt risico van waardevermindering van zich mee.

Sparen brengt ook het risico van waardevermindering met zich mee.

Niets rondom het topic geld is zonder risico. Net als het leven zelf. Dus kies waar jij lekker bij slaapt.

De wereld is genuanceerd

Media doen ons soms geloven dat veel zaken zwart wit zijn. Influencers doen hetzelfde. Want stellige boodschappen verkopen lekker. Maar vaak mist er enorm veel nuance. Mensen willen graag verkondigen wat ze zelf geloven omdat medestanders vinden voor hun geloof hun geloof versterkt. Wel zo prettig. Maar laat je niet gek maken.

Zeker in de wereld van geld en beleggen zou je haast denken dat we allemaal down the drain gaan als je dagelijks het nieuws leest. Maar het zal vast meevallen. Net als afgelopen decennia. ‘This time it’s different’ wordt er vaak gezegd. Maar dat wordt ook altijd gezegd. Een korrel zout, een kritische blik en vooral niet teveel de conspiracy hoek ingaan kan je rust brengen.

Doe het niet

Aandelen, crypto’s of andere producten kopen op basis van tips van een collega/vriend/buurman. Doe. Het. Niet. Kies wat past bij wie jij bent als mens. En bij wat jouw doelen zijn.

 

 

Geef een reactie