Skip to main content

Door geld belangrijk te maken, maak je jouw toekomst belangrijk. Dat is ‘m. Dat is mijn beste geld advies. Vergeet beleggen, sparen en je pensioen fixen. First things first. Jouw reis naar financiële onafhankelijkheid begint bij het belangrijk maken van geld. In dit artikel ga ik je meenemen waarom ik dit vind. Ready ladies? Daar gaan we!

Het was 2017…

En ik was niet blij met mijn leven. Understatement. Dit kwam deels door externe factoren (het 3e chemo traject van mijn mama was in volle gang) maar ook grotendeels door mijzelf. Zonder dit een al te diepgaand psychologisch artikel te maken, maar het kwam er in de kern op neer dat ik vastzat in een situatie waarbij het lang duurde voordat ik de keuze maakte om een fijnere situatie voor mezelf te creëren.

Ik was enorm verliefd en zat in een relatie die niet goed voor mij was. Soms kan dat, soms kun je intens van iemand houden en kan het tóch niet goed voor je zijn.

Ik zat in een baan die erg cool was, vooral de benefits die kwamen kijken bij mijn werk waren prettig. Hoog salaris, gave feestjes en bovendien erg veel lol met een leuk team. Maar in de kern had ik continu het gevoel dat ik een zogenaamde ‘bullshit’ baan had. Zonder echte impact, zonder mijn talent in te zetten for good.

En on top of this all, was ik enorm slecht met geld. Ik verdiende veel, maar gaf alles onmiddellijk weer uit. Aan jurkjes, schoenen en dure etentjes. Korte shotjes geluk. Ik was mezelf zo keihard aan het saboteren, maar dat is makkelijk om achteraf te zeggen. In het mooie Twente waar ik ben opgegroeid zeggen we: ‘achteraf is altijd mooi wonen.’ Nouja, zo is het maar net.

Als ik erop terug kijk saboteerde ik mezelf omdat ik graag een ander leven voor mezelf wenste, maar het doodeng vond om de juiste keuzes te maken. Zolang ik geen rode cent op mijn spaarrekening had, kon ik geen andere keuzes maken. Dus ik hield mezelf precies daar waar ik niet wilde zijn, maar waar het wel veilig voelde…

FIRE movement

En toen kwam ik in aanraking met de FIRE movement. Financially independent & retire early. Het idee: een zo groot mogelijk gat tussen inkomsten en uitgaven creëren, dit gat investeren zodat je vermogen opbouwt, en dan bij een vermogen van een aantal ton lekker stoppen met werken. Want dan kun je immers leven van je vermogen.

‘Halleluja, dit is mijn way out!’ Dat is wat ik voelde. ‘Dit wil ik!’

(Spoiler: inmiddels is FIRE voor mij niet meer ‘stoppen met werken’, maar wel het werk kunnen doen waar ik enorm blij van word.)

De FIRE movement was voor mij een droom. FIRE worden was mijn verlangen. Ik besefte al snel 2 dingen.

  1. Ik moet als de sodemieter zorgen voor een goed gevulde spaarrekening;
  2. Ik moet als de wiedeweerga gaan beleggen.

Dat sparen was in de praktijk makkelijk, maar in mijn hoofd was dit een struggle. Het betekende keuzes maken, de verleiding van aankopen (die ik niet nodig had) weerstaan en tevredenheid creëren met wat ik had. Uiteindelijk creëerde ik een spaarsysteem voor mezelf wat goed werkte, check dit systeem hier.

Dat beleggen is in de praktijk makkelijk, maar dit goed doen (de juiste beleggingen kiezen, passend bij jouw situatie, waarbij je risico minimaliseert) bleek lastiger. Want de grootste vijand die je gaat tegenkomen bij beleggen ben jezelf. Jouw emoties. Afijn, alles wat ik leerde over beleggen vatte ik samen in de cursus Beginnen met Beleggen.

Geld belangrijk maken

Het allerbelangrijkste wat gebeurde in dit proces is dat ik geld belangrijk ging maken voor mezelf. Ook dit was geen makkelijk proces. Want om geld hangt heel veel taboe en narigheid heen. Van:

  • geld is voor slechte mensen
  • geld is oppervlakkig
  • geld is source of all evil
  • geld is niet belangrijk

Het is eigenlijk zo vreemd dat we zo’n taboe creëren rondom datgene wat ons een zee van opties, mogelijkheden en keuzes verschaft. We praten liever over seks dan over geld. Ik praat overigens graag over beide 😉

Afijn, dealen met al deze vooroordelen was een pittige. Opeens begon ik te praten over geld, vertelde ik mijn vriendinnen dat ik ging beleggen en sprak ik hardop uit dat ik bezig was om een flink vermogen op te bouwen. Nu zijn ze eraan gewend en her en der gaan sommige ook langzaamaan beginnen met beleggen in ETF’s.

Op het moment dat ik voor mezelf hardop uitsprak dat geld voor mij belangrijk is, en dat ik er prioriteit aan ging geven om slimme dingen te doen met mijn geld, begon ik mijn geluk en mijn toekomst prioriteit te geven.

No more settle for less, geen bullshit: ik weet wat ik verlang, ik weet wat ik wil en welk leven ik wil leiden, en ik heb daar geld voor nodig. En zorgen dat er geld is om mijn leven op mijn voorwaarden te leiden prioriteit maken, heeft (kuch, insert Amerikaanse Tell Sell reclame) mijn leven veranderd.

Geef een reactie