Skip to main content

Hallo daar. Dit is mijn eerste blog sinds 2019. In de zomer van 2019 schreef ik elke week blogs omdat schrijven voor mij een manier was om met mijn rouw om te gaan. Mijn moeder was overleden en los van woorden, wist ik niet hoe ik de chaos in mij vorm kon geven.

Niet dat ik nu rouwende ben, of in chaos verkeer (of toch eigenlijk wel, is het leven niet een aaneenschakeling van chaos?) maar ik heb gewoon zin om te schrijven. Mijn droom is om schrijver te worden. En hoe kan ik dat beter realiseren dan gewoon vast te beginnen?

Afijn, ik wil het meteen met jullie hebben over een grote misvatting. Een inschattingsfout.

Ik ben oprichter van het bedrijf ELFIN. Dit is ontstaan vanuit een hobby: schrijven over geldzaken. Want de wereld van geld is masculien en kil en functioneel, dat sprak mij niet aan en ik schatte zo in: andere vrouwen ook niet. Ik begon te schrijven over hoe vrouwen geld vóór zich kunnen laten werken en zo financieel vrij kunnen worden.

Well, that escalated quickly. Inmiddels heb ik 2 BV’s, duizenden vrouwen zijn aangesloten bij de ELFIN beweging, een mede eigenaar, wekelijkse een slapeloze pieker nacht en een zeer karig salaris.

De misvatting die ik maakte is om van mijn hobby (leuke content maken over geld en beleggen) mijn bedrijf te maken. Tuurlijk, gat in de markt. Enorme potentie. Zo’n slimmerd ben ik ook wel.

Maar daarmee – hobby turned business – gebeurde er iets geks.

Ik vond dat alles wat ik deed, in het teken moest staan van de groei van mijn bedrijf. En daarmee ontnam ik mezelf doelloos plezier maken. Elk stukje tekst moest gaan over beleggen of financiële onafhankelijkheid. Elke social post moest helpen mijn autoriteit rondom het topic vrouwen & geld te vergroten. Elk boek dat ik las moest me helpen mijn bedrijf optimaler in te richten.

En ik kan u vertellen: dat maakt het er niet leuker op.

Ik heb geleerd om ELFIN te zien als start-up waar ik een enorm leerproces ben aangegaan (het bouwen van een bedrijf, appeltje eitje? Don’t think so).

Maar ik ben niet mijn bedrijf, ik ben niet mijn leerproces. Vorige week had ik het halleluja moment om mezelf en mijn plezier los te koppelen van ELFIN. Niet alles wat ik doe hoeft bij te dragen aan weer een nieuwe member. Niet alles wat ik doe hoeft te laten zien ‘oh kijk mij eens een kenner zijn’.

Dus ik ga weer lekker schrijven. Zonder doel. Gewoon omdat ik daar plezier in heb.

En ik zal ook veel schrijven over het start-up leven. Want het leerproces rondom het opzetten van een bedrijf verschaft mij gelukkig ook erg veel plezier.

Geef een reactie